Ilyen esetekben vigyük szervizbe Xiaomi okostelefonunkat

Megfizethető árkategóriájuk és megbízhatóságuk miatt az utóbbi években itthon is elterjedtek a Xiaomi okostelefonjai, melyek mind megjelenésben, mind tudásban, mind minőségben kiváló alternatívát kínálnak a gyakran több százezer forintos készülékekkel szemben. Mivel olcsó eszközökről van szó, még a tulajdonosok között is elterjedt tévhit, hogy meghibásodás esetén nem lehet, esetleg nem érdemes javíttatni őket. Ez ebben a formában szerencsére óriási tévedés!

Egyre több megbízható Xiaomi szerviz gondoskodik ugyanis hazánkban arról, hogy elérhető áron biztosítson minőségi javítást nemcsak az újabb, hanem a régebbi modellek számára egyaránt, ezért nem kell azonnal lemondanunk kedvenc készülékünkről, ha esetleg kisebb-nagyobb meghibásodás érte. Éppen ellenkezőleg, az újabb és a régebbi modellek esetében egyaránt lehetőségünk nyílik megfelelő minőségű alkatrészekkel javíttatni telefonunkat, noha sokan nem tudják, hogy melyek azok az általános hibák vagy jelenségek, melyek minimális javítási költségek mellett még menthetők lennének egy Xiaomi márkájú készülékben is. Az alábbiakban ezeket a problémákat mutatjuk be a Xiaomiszerviz.com szakértő csapata segítségével.

Betört, foltos vagy inaktív kijelző

A kijelzőhöz kapcsolódó problémák nagy általánosságban a Xiaomi összes modelljénél általánosak, de nem a panel minőségének esetleges hiányosságai miatt, hiszen a kínai gyártó ugyanolyan alapanyagokkal dolgozik, mint a nagyobb nevek többsége. A kijelző szimplán sokkal sérülékenyebb, mint a készülék többi alkatrésze, ezáltal megfelelő védőtok nélkül egy kisebb leejtés vagy erősebb fizikai hatás is elegendő ahhoz, hogy súlyos kár keletkezzen benne. A repedt és karcos képernyő ideig-óráig még használható ugyan, de ha a kijelző összefolyt, vagy a sérülés akadályozza a rendeltetésszerű használatot, ne halogassuk sokáig a cserét.

Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha a képernyőn bár fizikai sérülés nem látszódik, ellenben működésében rendellenességeket tapasztalunk. Előfordulhat például, hogy a panel egyik napról a másikra nehezebben reagál érintésünkre, vagy foltok, elszíneződések, csíkok jelentkeznek rajta, sőt mi több, a beégett pixelek, a vibrálás szintén olyan hibajelenségek, melyek kizárólag cserével orvosolhatók.

Gyors merülés, nehézkes töltés

Minden okostelefon esetében gyakori problémaforrást jelent az akkumulátor élettartama. A legnagyobb elővigyázatosság, a folyamatos kímélő üzemmód mellett is kijelenthető például, hogy a vásárlástól számított két éven belül ez az alkatrész eléri életciklusa végét, tehát teljesítménye romlani kezd. Ez ellen semmit sem tehetünk, ha csak azt nem, hogy amikor ezt tapasztaljuk, azonnal szervizbe visszük a készüléket, és kérvényezzük az alkatrész cseréjét. Az életciklusa végéhez közelítő akkumulátor első tünetei a gyorsabb merülés mellett például a nehézkesebb töltés, a terhelés közbeni gyorsabb merülés, valamint az órákkal rövidebb üzemidő is lehet, ami azt jelenti, hogy a telep nem képes megtartani a töltését, tehát csereéretté vált.

Természetesen a fenti jelenségek némelyikének a hátterében más hardveres probléma is állhat. Az egyik ilyen például az USB csatlakozó hibája. Ha a készülék nem tölt, esetleg nem úgy, ahogyan korábban, akkor ennek az elemnek a javítása vagy cseréje hozhat megoldást. Könnyen felismerhető, hogy melyik alkatrész hibájáról van szó, csak le kell ellenőrizni adatátvitel során az eszközt, és ha itt is hibát tapasztalunk, akkor ez a csatlakozó lesz a problémás elem.

Süket hangszóró, néma mikrofon

Hogy a Xiaomi milyen nagy figyelmet fordított arra, hogy okostelefonjai javíthatók legyenek, azt kitűnően alátámasztja, hogy még olyan problémák is orvosolhatók alkatrészcserével, mint például a hangszóróhoz vagy a mikrofonhoz kapcsolódó zavarok. A hangszóró jellemzően akkor válik csereéretté, ha például megfelelő térerő vagy vezeték nélküli kapcsolat esetén a hívások rendszeresen recsegnek, különféle hanghibák tapasztalhatók, esetleg teljes süketség tapasztalható. A mikrofon esetében a problémát általában nem mi, hanem a hívott fél hallja. Amennyiben tehát partnereink gyakran panaszkodnak recsegésre, visszhangra, szakadozásra vagy teljes némaságra, akkor valószínűleg csak a beszédmikrofon cseréjével javítható a baj.

Esztétikai problémák

Bár biztonságos tokban tárolva kicsi az esélye annak, hogy Xiaomi okostelefonunkon esztétikai hibák keletkeznek, az ördög viszont soha nem alszik, így bármikor történhet egy olyan baleset, ami a képernyő vagy a hátlap betörésével jár együtt. A kijelző cseréjéről a fentiekben már írtunk, így most érdemes kitérni a hátlapra, hiszen a gyártó legtöbb készülékénél ez az elem is könnyedén cserélhető, ha valamilyen külső fizikai hatás miatt megsérült.

Nyilván a karcolódások kivédhetetlenek, hovatovább nem is kell különösebb figyelmet szentelnünk nekik, ha nem zavarnak minket, azonban egy komolyabb sérülés esetén, aminek folyományaként teljesen összetörik a hátlap, már érdemes elgondolkozni a cserén. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ilyenkor sérülékenyebbek lesznek a belső hardverek, hiszen eltűnik a zárt ház, ami súlyos meghibásodásokat idézhet elő.

Szintén az esztétikai problémák közé sorolható az is, amikor bár a hátlap maga nem, de a rajta megtalálható kameraüveg olyan jelentős sérülést szenved, hogy az már negatívan befolyásolja a fényképek minőségét. Ilyenkor is érdemes mielőbb elgondolkozni a cserén, hiszen a nagy egészhez mérten filléres tételről beszélhetünk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!