Így fog kinézni a megújult Városliget 2019-re [videó]

Kihirdették a Városliget tájépítészeti pályázatának győztesét. A tervek szerint több mint ezer új fát ültetnek majd, és két kilométeres futókör is lesz.

4

A Városliget jelenlegi látképe

Összesen hét tájépítész-iroda adott be tervet, így majdnem 50 tájépítész, kertész, közlekedési szakember és építész dolgozott a pályázatban. A Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt keretében írta ki a tervpályázatot. A kiírásban a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata és a Magyar Tájépítészek Szövetsége segítette őket.

A győztes

A Garten Studio Kft. a zsűri véleménye alapján elsősorban azért nyert, mert szabadon áttekinthető tereket tervezett és jól viszonyult a park történeti elemeihez, így az az eredeti városligeti tervhez, amelyet még Heinrich Christian Nebbien álmodott meg. Emellett nagyon jó rekreációs lehetőségeket terveztek, és minimálisra csökkentették az aszfalttal borított területek méretét. Jelenleg a Városliget területének 60 százalékát teszik ki a zöldfelületek, 5 százalékát az ott lévő épületek, a maradék 35 százalék pedig aszfaltozott, többnyire utak és parkolók. A Garten Studio Kft. tervei után 5 százalékkal nő a zöldfelületek aránya.

2

3

1

A Garten Studio győztes tervének részlete a Városliget útjairól. A Liget délkeleti részén lesz a 2 kilométer hosszú futópálya, amit a terven piros vonal jelez.

Videó a megújult városliget tervezetéről

A közreadott videóban látszik, milyen lesz a Kós Károly sétány, vagy az, hogyan változik át a Petőfi Csarnok az új Nemzeti Galériává. Mozgó látványvideón látható már a Felvonulási térre tervezett, félig a földbe süllyesztett új Néprajzi Múzeum is. A leglátványosabb átalakuláson talán a Közlekedési Múzeum megy át. Emellett pedig teljesen rekonstruálják a romos Olof Palme Házat, ráadásul egy nagyobb rózsakert is lesz az épület előtt. A régi Hungexpo lepusztult irodáinak helyén pedig a Magyar Zene Háza épül fel. – írja az Origo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!