Hatalmas esőzések pusztítanak Peruban

Hatalmas esőzések pusztítanak Peru partjainál, a dél-amerikai ország északi részén elterülő Piura és Tumbes régiókban néhány óra alatt négyzetméterenként mintegy 192,5 liternyi eső zúdult le néhány nappal ezelőtt. Klímakutatók szerint a tengerpart menti El Niño jelenség még április közepéig idézhet elő a normálistól eltérő változásokat. A Csendes-óceán vize a perui partoknál 5,5 Celsius-fokkal melegebb, mint általában. A párolgás erős felhőképződést okoz, a felhők csapadékuktól az Andoknál trópusi eső formájában szabadulnak meg.

peru-2

peru

Szokatlanul nagy hullámzás miatt egy időre be kellett zárni 23 kikötőt is. Hogy milyen tényezők fejtik ki hatásukat Peru partjainál, a kutatók még a rendelkezésükre álló adatok alapján vizsgálják – mondta Norbert Hoffmann kutató. A hullámokat, ha elérik az átlagos hullámnagyság 2,5-szeresét, hullámszörnynek nevezik, ezek az 1970-es és 1980-as években még számos halálos áldozatot szedtek a hajósok körében. A mai hajóknál elsősorban a fedélzet sérül meg.

A szakértő feltételezése szerint a Csendes-óceán partján jellemző hosszanti irányú áramlat egy olyan áramlással találkozott, amelyet a Peru térségében jelenleg ható El Niño váltott ki. A viharok, földcsuszamlások és áradások 84 ember halálát okozták, emellett 25 ezer ház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, 150 ezer megsérült – közölte a katasztrófavédelmi központ.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!