Hamarosan Kínában is függőleges erdő fog zöldellni

Már épül Ázsia első “függőleges erdeje” a kínai Nanking városában. A Stefano Boeri olasz építész által tervezett felhőkarcolók igazán különleges látványt fognak nyújtani, ráadásul csökkentik majd a légszennyezettséget a nyüzsgő nagyvárosban, ahol már hosszú évek óta nagy gondot okoz a szmog. Jiangsu tartomány fővárosában egy 107 méteres és 199 méter magas toronyházat építenek fel: míg előbbiben a Hyatt hotel fog helyet kapni, addig a magasabb épületben irodák, valamint egy múzeum és egy építészeti iskola lesz. A Nanking Tornyokon (Nanjing Towers) 1100 fa és 2500 bokor fog zöldellni.

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Az első Függőleges Erdő (Bosco Verticale) Milánóban épült fel Stefano Boeri tervei alapján. A lenyűgöző toronyházak abszolút beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A Bosco Verticale fái ugyanis hozzájárulnak az olasz nagyváros erdősítéséhez, a környezet regenerálódásához és a városi biodiverzitáshoz, csökkentik a légszennyezettséget és növelik a páratartalmat is. A dús növényzet megszűri a szálló port, védi a lakókat a zajszennyezéstől és hűsíti a lakásokat nyári kánikula idején, ezáltal csökkenti az energiafogyasztást is. Milánó zöld ikertornyaira 490 közepes, és több mint 250 kisebb méretű fát ültettek, emellett 5000 bokor és 11 000 évelő növény borítja a teraszokat. A Bosco Verticale megtervezésénél a legtöbb időt a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, a botanikusoknak közel két évükbe telt, amíg megtervezték a megfelelő flórát.

fuggoleges-erdo-6

fuggoleges-erdo-3

fuggoleges-erdo-1

Nemcsak Nanking városában, hanem svájci Lausanne-ban is hasonló toronyház magasodhat majd. A Lausanne városába tervezett épületben luxusapartmanok, boltok, irodák valamint egy edzőterem és egy tetőétterem is lesz. A 117 méter magas épület teraszain a tervek szerint több mint 100 örökzöld cédrust fognak elültetni, illetve 6000 bokor és több mint 10 000 évelő növény zöldell majd az épületen, melyet a “La Tour des Cedres” vagyis a Cédrusok tornya néven emlegetnek.

Függőleges erdő

Függőleges erdő

Forrás: Stefano Boeri Architetti/Facebookstefanoboeriarchitetti.net


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!