Greenpeace-aktivisták taposták össze a Nazca-vonalakat

Greenpeace aktivisták hatalmas, az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztető feliratot helyeztek el a híres perui Nazca-vonalak mentén. Az üzenetet egy ie. 800 és ie. 100 között a köves sivatagba rajzolt óriás kolibri rajz mellé helyezték el. A perui kormány jelenleg büntetőeljárás indítását tervezi a szervezet ellen, mivel a kulturális minisztérium szerint az aktivisták az akcióval tartós károsodást okoztak a világörökség részét képező Nazca-vonalakban.

Greenpace akció a Nazca-vonalaknál

„Ha valaki ott sétál, akkor lábnyomait több száz évig fogja a talaj megőrizni. Éppen ezért a turisták csak levegőből láthatják az alakzatokat, vagy nagyon ritka esetben a földfelszínről egy erre alkalmas speciális cipővel.” – nyilatkozta a BBC-nek Luis Jaime Castillo, perui kulturális miniszter-helyettes. „A vonal, amelyet az aktivisták most tönkretettek az egyik legjobban látható és legismertebb alakzatnak számít” – tette hozzá.

Greenpace akció a Nazca-vonalaknál

A terület emellett annyira szentnek számít a peruiak számára, hogy még magas rangú személyeket is csak ritkán engednek a közelébe. Ezt hagyta figyelmen kívül a Greenpeace, mikor több aktivistája behatolt a területre, hogy elhelyezzék a feliratot, melyen az alábbi szöveg olvasható: „Itt az idő a változásra!”, illetve „A jövő megújítható!”.

A szervezet azért Peruban tette ki hatalmas betűkből álló feliratot, mert az ország fővárosában, Limában volt az ENSZ klímakonferenciája, az üzeneteket a konferencián résztvevő 190 nemzet képviselőinek szánták. A Greenpeace azóta bocsánatot kért az akció miatt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!