Furcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte

Furcsa mélyedés látható a Marson, amely a csillagászokat is meglepte. A különös képződményről a vörös bolygó körül 2006 óta keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű amerikai űrszonda készített felvételeket, melynek fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszálló egységek számára. Az olvadó jég által körülvett mélyedést a bolygó déli sarkának környékén találták, a lyukacsossága miatt csak “svájci sajt” néven emlegetett területen.

Az MRO képén kivilágosítva látható a “rejtélyes” mélyedés (Forrás: JPL-Caltech/University of Arizona NASA)
Forrás: JPL-Caltech/University of Arizona NASA

Ebben a gödörben az a furcsa egy űrkutató számára, hogy mutatja a becsapódási kráter jellegzetességeit és kicsit azokat a jellegzetességeket is, amikor jeges területeken beszakad egy üreg – mondta el Sárneczky Krisztián csillagász az M1 szerdai műsorában. Véleménye szerint ez nem becsapódás, hanem geológiai képződmény: egy gáztározó jöhetett létre a nyáron felmelegedő gázokból, amely feszítette a felszínt, és egy idő után a gáz repedéseken kisüvített, a helyén pedig berogyott a talaj. A Mars felszínét ezen a részen nem ismerjük, és minden ilyen jelenség segít megérteni azt, hogy mi lehet a Mars felszíne alatt ott, ahova nem tudunk eljutni.

Forrás: JPL-Caltech/University of Arizona NASA

A csillagász beszélt a NASA tervezett Mars-expedíciójáról, amelyhez a múlt héten választották ki azokat a civileket, akik közül többen eljuthatnak a vörös bolygóra. A Mars-utazásnál a fizikai kiképzés mellett fontos a mentális képzés. Másfél éves távollétről van szó, és a Föld az utazás nagy részében nem is látszik. Az utazás résztvevői másfél évig magukra vannak hagyatva, a felkészítés évekig, akár egy évtizedig is tarthat.

Forrás: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!