Fordlândia – Henry Ford városa a brazil esőerdő mélyén

Egykor a világ egyik leggazdagabb embere, a nevét viselő autógyár alapítója, Henry Ford, 1928-ban hatalmas telepet alapított az Amazonas esőerdejében. Az előregyártott, modern házakba költöztetett munkások feladata a természetes gumi feldolgozása volt, a helyszínre telepített gyárakban. Ford a gumitermelést szerette volna hatékonyabbá és olcsóbbá tenni autógyárai számára. Henry Ford (Wayne megye, Michigan, USA, 1863. július 30. – Dearborn, Michigan, 1947. április 7.) amerikai üzletember, a Ford Motor Company alapítója, az autóipar, a futószalagos gyártósor és a modern tömeggyártás egyik úttörője. A nevét viselő, gépkocsikat gyártó céget máig leszármazottai vezetik.

ford

Fordlandia

A 20-as években robbanásszerűen megnőtt az igény az olcsó és megbízható autók iránt az Egyesült Államokba. Nem csoda hát, hogy Henry Ford számára egyre nagyobb gondot jelentett az autógumikhoz szükséges alapanyag beszerzése, amit abban az időben brit cégek szállítottak Délkelet-Ázsiából. Így aztán a gazdag gyáros úgy döntött, megkerüli a nehézkes és általa drágállott beszerzési forrást és inkább saját várost hoz létre a brazil esőerdő közepén, ahol olcsón előállíthatják a nélkülözhetetlen alapanyagot.

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Ford úgy döntött, egyszerűen lemásolja michigani gyárait és újra felépíti őket Brazíliában. Mi több: nem csak a gyárakat sokszorosítja, hanem egy egész amerikai kertvárost épít, ehhez hatalmast pusztítást végeztek a csodálatos őserdőben. 1928-ban kezdődött az építkezés. Rohamtempóban épültek a lakóházak, kórház, üzletek, még úszómedencéket is építettek a város lakói számára. Henry Ford a várost Fordlândia-nak nevezte el.

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

1940-re már 400 ember dolgozott a telepen. Ők ingyen lakhatásban és egészségügyi ellátásban részesültek, utóbbinak köszönhetően sikerült megakadályozni a környéken jellemző legsúlyosabb betegségek (például a malária) elterjedését. Az amerikaiak mellett brazilokat is alkalmazott Ford, ám velük már nehezebben boldogult, elég sok volt a panasz, például az ételekre, vagy az alkohollal és nőkkel kapcsolatos szigorú szabályokra.

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Ennél is nagyobb probléma volt, hogy kiderült: a kiválasztott területen a föld nem igazán alkalmas jó minőségű gumifa termesztésére, így az 1930-as évek közepén Henry Ford úgy döntött, mintegy 12-13 kilométerre onnan új telepet hoz létre. A Belterrának nevezett telep még az előzőnél is nagyobb volt, hiszen 2 ezer munkás dolgozott ott, a munkásokkal és családjaikkal együtt összesen 7000 ember élt a településen, ahol iskolák, templom és még golfpálya is volt. A szintetikus gumi 1945-ös feltalálása miatt feleslegessé váltak ezek a városok. Ford örökösei még abban az évben eladták, és azóta sem népesültek be újra. Fordlândia napjainkban pár brazil család otthona, akik beköltöztek az elhagyott épületekbe.

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia

Fordlandia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!