Évente 3000-5000 állatot pusztítanak el az európai állatkertekben

Évente körülbelül háromezer-ötezer fogságban élő állatot altatnak el, lőnek le az európai állatkertekben – közölte Leslie Dickie, az Európai Állatkertek és Akváriumok Társaságának (EAZA) vezérigazgatója a BBC-vel.

Állatkertek

A Marius nevű zsiráf megölése a koppenhágai állatkertben óriási felháborodást váltott ki állatbarátok körében. Ilyen azonban nem csak Dániában fordul elő. Lesley Dickie a 3-5 ezres számról elmondta, hogy ez a társaság becslése az állatkertekben eutanáziával megölt állatokról, kezdve az ebihalaktól egészen a zsiráfig. Ami az elpusztított nagy állatokat – tigriseket, oroszlánokat, medvéket, zsiráfokat – illeti, számuk évente kevesebb mint néhány száz. A társaság fajmentő programjához csatlakozott mintegy 340 európai állatkertnek, amilyen pontosan csak lehet, meg kell adni az egészséges állatok megölésének pontos okát, ám ezt nem mindig teszik meg.

Állatkertek

Állatkertek

A BBC tudósítója az interneten fellelhető származási törzskönyvek alapján kiderítette, hogy 2012 októbere óta öt zsiráfot öltek meg európai állatkertben, valamennyit Dániában. Négy vízilovat Portugáliában, Spanyolországban, Németországban és Dániában. 22 egészséges zebrát 2002 és 2012 között szerte Európában, 2000 és 2009 között 11 arábiai antilopot pusztítottak el Edinburghban, Londonban, Rotterdamban és Zürichben, valamint több mint tucatnyit Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben, amelyek szintén csatlakoztak az európai fajmentő programhoz. Három tigriskölyköt öltek meg a magdeburgi állatkertben 2010-ben, a törzskönyvben ésszerű ok megjelölése nélkül, ám ezeket az eseteket az EAZA mégis ésszerűnek és tudományosan igazoltnak ítélte meg.

Állatkertek

Állatkertek

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!