Elpusztult Colo, a világ legöregebb gorillája

Elpusztult a columbusi állatkert 60 éves gorillája, Colo. Ő volt az első gorilla, aki állatkertben született, és a világ legöregebb gorillája is. Colo keddre virradóra halt meg álmában, alig egy hónappal 60. születésnapja után. Két évtizeddel élt tovább, mint általában a fogságban lévő gorillák – közölte kedden az Ohio államban lévő Columbus városának állatkertje.

gorilla-2Fotó: Columbus Zoo and Aquarium

“Colo emberek nemzedékeinek szívét érintette meg, akik azért jöttek, hogy lássák őt, akik gondoskodtak róla hosszú élete során. A gorillák nagykövete volt, arra ösztönözte az embereket, hogy tudjanak meg többet a súlyosan veszélyeztetett fajokról, és a természetes élőhelyükön élő gorillák védelmére motiválta őket” – írta közleményében Tom Stalf, az állatkert igazgatója.

coloFotó: Columbus Zoo and Aquarium

gorillaFotó: Columbus Zoo and Aquarium

Colo 1956. december 22-én született. Három kölyköt hozott világra, 16-szoros nagymama, 12-szeres dédnagymama és háromszoros üknagymama volt. A 60. születésnapján több százan gyűltek össze az állatkertben, ahol a gondozók színes papírfűzérekkel díszítették fel kifutóját, és többféle tortával, köztük petrezselymes burgonyapürével bevont kukoricakenyér-tortával köszöntötték őt.

gorilla-3Fotó: Columbus Zoo and Aquarium

colo-2Fotó: Columbus Zoo and Aquarium

Az illetékesek közölték, hogy halálának okát boncolással fogják megállapítani. A gorilla testét elhamvasztják, hamvait az állatkertben fogják eltemetni. Colo a közelmúltban műtéten esett át, egy jóindulatú daganatot távolítottak el testéből. A halottkémi vizsgálat fogja megállapítani, hogy a rák hozzájárulhatott-e halálához. Az állatkert illetékesei közölték, hogy vesznek vér-és szövetmintákat is tőle, hogy segítsék a zoológusok kutatásait a nyugati síkvidéki gorillákról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!