Elpusztult a világ utolsó öt északi szélesszájú orrszarvújának egyike

Elpusztult a világ utolsó öt északi szélesszájú orrszarvújának egyike a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében hétfőn. Premysl Rabas igazgató szerint a Nabire névre hallgató állat halálát egy megrepedt ciszta okozta. Úgy fogalmazott: a nőstény pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amely az “értelmetlen emberi kapzsiság” számlájára írható. “Nabire halála egy újabb állatfajt taszított a teljes kihalás közelébe” – mondta.

Nabire a Dvur Králové-i állatkertben született 1983-ban, a nőstény volt a második északi szélesszájú orrszarvú, amely fogságban jött világra. Egész életét ugyanitt töltötte, és már egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött. “A testében lévő kóros ciszta nagy volt, a súlya 40 kilogrammot nyomott a benne található folyadék eltávolítása után. Nem volt lehetőség a kezelésre” – mondta Jiri Hruby, az állatkert munkatársa.

feher-orrszarvu-3

Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában. Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben. Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott faj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.

feher-orrszarvu-2

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!