Elképesztő összefogásnak köszönhetően tisztult meg India szemétben fuldokló tengerpartja

Elképesztő munkát végeztek azok az önkéntesek, akik az elmúlt hónapokban részt vettek India egyik legszemetesebb, legelhanyagoltabb strandjának megtisztításában. Mumbai Versova nevű strandja évek óta szemétben fuldoklott, miután az egykor festői partszakaszt sokan illegális hulladéklerakónak használták. Nem csoda, hogy a látvány teljesen elborzasztotta a környékre költöző fiatal ügyvédet, Afroz Shah-ot, aki nem bírta tétlenül nézni, ahogy a hulladékhegyek egyre csak nőnek a tengerparton.

Az ügyvéd összefogott néhány ismerősével és együtt elkezdték megtisztítani a partot, még annak tudatában is, hogy nyilvánvaló volt, hogy szinte lehetetlen amire vállalkoztak. Ahogy azonban teltek a napok egyre többen csatlakoztak hozzájuk, majd néhány hónap elteltével a sajtó is beszámolt önzetlen akciójukról, s ezután több mint ezer önkéntes szedte mindennap a szemetet; köztük a helyi vállalatok munkatársai, civil szervezetek, iskolások, de még bollywoodi filmsztárok is.

Több mint 80 hét kitartó munkájának eredményeként 5 ezer tonna hulladéktól szabadították meg a strandot, és ezen felül több tucatnyi nyilvános vécét is megtisztítottak, de még pálmákat is ültettek a partra. A korábban szemétben fuldokló strandra most rá sem lehet ismerni, az önkéntesek összefogásának köszönhetően sok év után ismét egy csodálatos tengerparttá vált.

“Megtettük a mi részünket. Meg kell őriznünk” – írta a Twitteren a kezdeményezés elindítója, Afroz Shah, akit erőfeszítéseiért az ENSZ a Föld Bajnoka kitüntetésben részesített.

A nem mindennapi sikerhez a miniszterelnök is a gratulált, aki azt reméli, hogy a példaértékű összefogás másokat is arra ösztönöz majd, hogy lépéseket tegyenek a környezetük megtisztításáért, védelméért.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!