Elhunyt Paul Karason, a kék színű férfi

Paul Karason 2008-ban vált világszerte ismertté, amikor először beszélt a különös színét okozó betegségéről az amerikai Today című műsor kamerái előtt. A férfi, akit a környezete „Törpapának” becézett, akkor elmondta, hogy furcsa, kékes színét egy argyria nevű betegségnek köszönheti. Az argyria a bőr és nyálkahártya maradandó, kóros, kékes-szürkés színű elszíneződése melyet az ezüstkomponensek fogyasztása okozhat. Az argyriában szenvedő betegek bőrének és nyálkahártyájának színe emlékeztet a cianózis okozta tünetekre. A kutatások szerint a szervezetbe kerülve 1-4 gramm ezüst több heti fogyasztása okozhat argyriát.

Paul Karason, a kék színű férfi

Paul Karason 15 évvel ezelőtt kezdett kékülni, egy bőrbetegségre alkalmazott kezelés miatt. A férfi egy speciális, ezüstalapú szerrel kezelte magát, amit saját maga készített ezüstből. A bőrbetegsége kezelése miatt továbbá ezüstkomponenseket tartalmazó italokat is ivott. Az amerikai férfi azt hitte, hogy az ezüst segít majd legyőzni a fertőzését. A férfi elképzelése egyébként nem volt alaptalan: az ezüstöt antibakteriális hatása miatt több ezer évig használták, népszerűsége akkor kezdett visszaesni, amikor 1930-ban bevezették a penicillin tartalmú antibiotikumokat. Ennek ellenére egészen 1999-ig sok helyütt alkalmazásban maradt, mígnem az amerikai gyógyszerügyi hatóság be nem tiltotta, mert kék színt (vagyis argyriát) okoz.

Paul Karason 62 évesen halt meg a washingtoni kórházban. Nem az ezüst miatt, hanem szívrohamban, amiért felesége a dohányzást okolja. A kék férfi ugyanis erős dohányos volt.

Paul Karason, a kék színű férfi

Paul Karason, a kék színű férfi

Paul Karason, a kék színű férfi

Paul Karason, a kék színű férfi

Forrás: dailymail.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!