Egy lépéssel közelebb az élethű robothoz

Habár a humanoid robotok fejlesztése főleg Ázsia technológiailag fejlett országaira jellemző, azért máshol is folynak hasonló projektek. Például a David Hanson által alapított amerikai Hanson Roboticsnál, akik a texasi Austinban rendezett SXSW kiállításon és konferencián mutatták be legújabb fejlesztésüket, a Sophia névre hallgató robotot.

sophia

Az élethű robotok tervezésével világhírűvé vált Hanson most egy olyan robotot vitt a kiállításra, mely minden eddiginél sikeresebben utánozza az embert: továbbfejlesztett mimika, döbbenetes látványt nyújtó szem, illetve tökéletesített szoftver biztosítja, hogy a szemlélő mindenképp megrázónak találja az élményt.

Sophia megérti a beszédet, és képes emlékezni a már korábban megismert emberekre. Dr. Hanson szerint a robot tanul is, így napról napra okosabbá válhat. A vállalat vezérigazgatója szerint a cél az, hogy a humanoid az emberhez hasonlóan tudatossá és kreatívvá váljon.

sophia2

A pozitív légkör ellenére a bemutató vége kissé bizarra sikeredett. Mikor Dr. Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja-e pusztítani az emberiséget, a robot meglehetősen furcsán reagált. Hiába kérte meg a férfi Sophia-t még a felelet előtt, hogy mondjon nemet, a robot mégis elhamarkodott választ adott: „Oké, el fogom pusztítani az emberiséget”. A humanoid ezután elejtett egy félmosolyt a kamera felé, mely vigyor jelen szituációban kifejezetten vérfagyasztóan hatott.

Sophia 62 arc-, illetve nyaki gesztust képes használni, az élethűséget pedig egy speciális szilikon, a Frubber biztosítja. A gépbe egy saját fejlesztésű szoftvert telepítettek (Character Engine AI), mely a személyiség illúzióját hivatott felkelteni. A mesterséges „személyiség” külső megjelenéséhez Audrey Hepburn, valamint Hanson feleségének vonásait használták fel. A Hanson Robotics – csakúgy, mint egyébként az ázsiai fejlesztők – jelenlegi céljuknak azt tartják, hogy olyan gépeket fejlesszenek, amelyek már a gyakorlatban is felhasználhatóak: kórházakban, az oktatásban, illetve ügyfélszolgálati munkahelyeken. – írja az ItCafe


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!