Egy igazi vadállatmentő tábor

Mióta ember az ember, az állatok veszélyben vannak. Idővel rájöttünk, hogy a sok kegyetlenségnek nem csupán a fennmaradásunk, sokszor inkább a kapzsiság az oka. Éppen ezért igyekszünk megvédeni az állatokat, különös tekintettel a kihalásban lévő fajokra, melyek közül sokuknak már tényleg csak az utolsó példányai élnek a Földön, és ha nem vigyázunk, végleg eltűnnek.

Vadállatmentő tábor

Ezek az menhelyek általában szerencsétlenül járt állatok utolsó mentsvárai. Ám létezik egy hely Namíbiában, a Harnas vadállatmentő tábor, ami egy tízezer hektáros árvaház vadállatok számára, és melynek célja megvédeni a természetet, segítséget és menedéket nyújtani a bántalmazott, magukra hagyott és elárvult állatok számára.

Vadállatmentő tábor

Hogy bemutassa ezt a rendkívüli történetet, a Viasat Nature júliusban egy dokumentumfilm-sorozatot hoz el nekünk ’Harnas – vadállatmentő tábor’ címmel. Ebben a sorozatban az egzotikus oroszlánok, páviánok és gepárdok mellett keményen dolgozó önkénteseket látunk, akikre minden egyes nap számtalan érdekes feladat vár.  Hol egyenesen a bozótosba mennek megetetni az oroszlánokat és gepárdokat, hol őrült páviánok hordáit sétáltatják, hol szökevény szurikátákat fognak el, hol pedig leopárdkölyköket vagy rinocérosz bébiket etetnek cumisüvegből. Az izgalmas, néha sokkoló kihívások itt mindennaposak.

Vadállatmentő tábor

A Harnas vadállatmentő táborban 4 csoportba osztják az állatokkal kapcsolatos problémákat és feladatokat:

Fenyegetettséget jelentő állatok

A farmok és a vadon élő állatok sosem voltak jó viszonyban egymással. A nagyobb ragadozók, de még a kisebb kártevők is képesek kockáztatni a farmerek megélhetését, melyet ők gyakran önkezűleg orvosolnak. A Harnas vadállatmentő tábor dolgozói ezért inkább tanácsokat adnak a termelőknek, begyűjtik a foglyul ejtett vadállatokat, és segítenek pozitív megoldást találni a folyamatosan fennálló problémákra farmerek és vadon élő állatok között.

Sérült állatok

Sajnos elég sűrűn megesik, hogy az orvvadászok csapdáiba esett, autó által elütött és magára hagyott vagy más módon megsebesült állatoknak van szüksége életbevágó orvosi segítségre. A tábor dolgozóinak ez mindennapos kihívást jelent, hogy megmentse azokat az állatokat, akik normál esetben meghaltak volna odakint.

Vadállatmentő tábor

„Felesleges”, kidobott állatok

Talán a legrosszabb és egyik legáltalánosabb probléma, mikor emberek vadállatokat akarnak megszelídíteni és házi kedvenceket „faragni” belőlük. A kölykök kicsinek még ártatlanok és édesek, ám mikor felnőnek már rengeteg nem kívánt galibát okoznak, és tulajdonosaik nem képesek kezelni őket. Sokszor ezeket a helyzeteket alkohollal, droggal és bántalmazással „kezelik”, mely az állat halálához vezet. A Harnas csapata ezeknek az állatoknak is a segítségére siet, és a gyógyításukon kívül törekednek a természetes környezetükbe való visszahelyezésre is.

A Harnas táborban született állatok

Minden óvintézkedés ellenére előfordul, hogy kisállat születik a táborban. Céljuk, hogy felkészítsenek minden állatot és szabadon engedjenek, amikor eljön az ideje.

Sokszor szívszorító, de csodálatos történetek ezek, melyekben a remény egy teljesen új értelmet nyer egy olyan elkötelezett csoport által, akik az életüket annak szentelik, hogy megvédjék a természetet és megmentsék az állatokat Namíbia vadvidékén.

Vadállatmentő tábor


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!