Az űrtoll legendája

“Mindenki ismeri azt a történetet, hogy az 1960-as években, amikor javában dúlt az űrverseny, felmerült egy apró probléma. Az űrhajósok nem tudtak golyóstollal írni az űrben, így a NASA kifejlesztett egy űrtollat nagyjából 1,5 millió dollárért. A problémával az oroszok is szembesültek, és ők is megoldották: ceruzát adtak űrhajósaiknak.

A történetet mindig előhozzák, amikor csak azt akarják érzékeltetni, hogy nagyobb szervezetek milyen összetett, bonyolult szerkezeteket gyártanak, miközben egy apró ötlettel áthidalható lenne a probléma. A tanulságos történetnek csak egy baja van, hogy nem igaz.” – Írta az Index.

Ezzel ellentétben a NASA szerint a kezdeti időkben mind a szovjet, mind pedig az amerikai asztronauták a ceruzás megoldást használták űrutazásaik során. Olyannyira, hogy az amerikaiak 1965-ben több mint 4000 dollárt költöttek 34 mechanikus űrceruzára, ami szemet is szúrt az egyszerű polgároknak az űrkutatási hivatal költségvetésében. A gyakorlat azt mutatta mindkét félnél, hogy hosszútávon a ceruza nem lesz a legjobb megoldás a kozmoszbeli jegyzetelésre: a kitörő ceruzahegy mind a legénységben, mind a műszerekben komoly gondokat okozhat. Az Apollo 1 incidensét követően a gyúlékony grafitbél, illetve a könnyen égő ceruzafa egyébként is vörös posztó volt a NASA biztonságért felelős szakemberei szeme előtt, így igyekeztek minden ilyen nemű dolgot eltávolítani az űrkabinból.

űrtoll

A NASA által kifejlesztett toll, amivel víz alatt és fejjel lefelé is lehet írni.

Ekkor lépett a színre Paul C. Fisher, aki 1965-ben kifejlesztett egy űrbiztos tollat (nem mellékesen a fejlesztésekbe döntött pénzek meghaladták az 1 millió dollárt), melyet egy rövid ajánlással el is küldött a houstoni űrközpont igazgatójának, Robert Gilruth-nak. A prototípusba ölt pénz azonban egy centjébe sem került az amerikai adófizetőknek, a NASA csak azután került kapcsolatba Fisher-rel, miután a működő termék elkészült. A tollat kétéves tesztidőszak után az Apollo 7 legénysége próbálhatta ki élesben, az 1968-as esztendőben. A szovjetek is nagyon hamar áttértek az űrtoll használatára; 1969-ben 100 darab irónt rendeltek be az amerikaiaktól. Az írószert bárki könnyedén beszerezheti, átszámítva hozzávetőleg 10.000 Forintértl.

//Forrás: ScientificAmericanIndex//


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!