Angliában nevelik fel az elárvult budapesti orangután kölyköt

Gondozói társaságában hétfőn reggel indult útnak Bulu Mata, a három hónapos, elárvult orangután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertből, hogy a jövőben egy angliai “orangután bölcsődében” gondoskodjanak róla. A szeptember 4-én a budapesti állatkertben született orangutánkölyök anyja már korábban is beteg volt, egy héttel a szülést követően pedig elpusztult. A kölyköt így szeptember 10. óta a gondozók nevelték, kezdetben főként az inkubátorban pihent, de az elmúlt hetekben már sokat tornázott. Táplálását cumisüveg segítségével oldották meg egy olyan tápszerrel, amely összetételében szinte teljesen megegyezik az orangután anyatejjel – közölte az intézmény az MTI-vel.

bulu-mata-2MTI Fotó: Kovács Attila

Bulu Mata súlya legutóbbi méréskor már 2800 gramm felett volt, kellően aktív és mozgékony is, így elmondható, hogy felnevelésének legkritikusabb, első szakasza a gondozók jóvoltából sikeresen lezárult. Élete következő szakaszát a dél-angliai Dorsetben található Monkey World főemlősmentő központjában tölti majd, ott működik Európa egyetlen “orangután bölcsődéje”. Bár Budapesten is fel tudnák nevelni az orangutánt, a szakemberek szerint mégis az a legjobb megoldás a kölyök számára, ha egy kifejezetten elárvult orangutánokkal foglalkozó “bölcsődébe” kerül.

György László, a Fővárosi Állatkert gondozója az MTI-nek elmondta, hogy a Monkey Worldben a szakmai felkészültség mellett vannak olyan nőstények is, amelyek alkalmasak lennének a kicsi gondozására, hiszen az az ideális, ha a kismajom a fajtársai között nevelkedhet. Arról, hogy a továbbiakban is ott marad-e, később döntenek – fűzte hozzá.

Angliába viszik az elárvult orangután kölykötMTI Fotó: Kovács Attila

A kölyök új otthonában először egy számára előkészített, elkülönített helyre kerül, ahol az első napokban a vele utazó budapesti gondozók és a Monkey World munkatársai közösen viselik gondját. A későbbiekben fokozatosan ismertetik össze a többi ott élő fiatal orangutánnal, illetve egy idősebb, tapasztaltabb nősténnyel, aki szerencsés esetben akár a kölyök nevelőanyjának szerepét is átveheti.

György László arról is beszámolt, hogy kölyköt nem viselte meg anyja halála, hiszen túl kicsi volt még, négyéves nővére azonban éjjelenként sírt, anyját szólongatta és alig játszott. A gondozó hozzátette: bár az orángutánoknál ez nem szokásos, a kis nőstényt apja vette gondozásába, és sokkal többet játszik és foglalkozik vele, mint általában az apaállatok.

Angli·ba viszik az el·rvult orangut·n kˆlykˆtMTI Fotó: Kovács Attila

Bulu Mata elutazásával a budapesti állatkert nem marad orangutánkölyök nélkül, hiszen november 24-én a csapat egy másik nősténye szintén életet adott egy kismajomnak. A most kéthetes kölyök és az anyaállat is teljesen egészséges. A kis orangután az állatház nyitva tartási idejében most is folyamatosan látható.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!