A világ öt legkisebb lakott szigete

Pitcairn-sziget

A világ legkisebb népességű önálló közigazgatású szigete. Ez a trópusi éghajlatú vidék az Egyesült Királyság tengerentúli területéhez tartozik, az Új-Zéland és a Panama között húzódó szigetcsoport egyetlen lakott tagja. A sziget 1808-ig a külvilág előtt ismeretlen volt.  Fővárosa , Adamstown, 50 lakossal büszkélkedhet. A helyiek többségének van rádiója, sőt néhányan rendelkeznek telefon- és internet-hozzáféréssel is. Szigorú vallási, kulturális szokásaik is lazultak az évek során, már engedélyezett az alkoholfogyasztás is.

Pitcairn-sziget

Pitcairn-sziget

Pitcairn-sziget

Foula

A skóciai Shetland egyik szigete a maga 13 négyzetkilométerével minden bizonnyal a legkisebb. A sziget 30 tősgyökeres lakosa a part mentén telepedett le, és gyapjútermelésből, halászatból próbálnak megélni, illetve sok shetlandi pónit is tartanak.  A szigeten 5  öt hegycsúcs található.

Foula

Foula

Foulat

Foula

Foula

Nauru

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található kis sziget a világ legkisebb független országa. Az előzőekhez képest nagyobb számú, a becslések szerint 13 005 lakossal rendelkezik, fővárosa viszont hivatalosan nincs. A sziget mindössze 21,3 négyzetkilométer területű, trópusi éghajlatú és jellemző a csapadékos időjárás. Jelentős bevételét az Ausztrália által fenntartott menekülttábor hozza, ahova az illegális bevándorlókat deportálják.

Nauru

Nauru

Nauru

Surin-szigetek

A Surin-szigetcsoport öt szigetből áll, és még így is a világ legkisebbjeinek egyike. Sőt az egyik legtávolabb eső és legfejletlenebb is. A sziget őslakosai a mokenek, akik a csónakjaikban laknak. Az északi és déli szigetek rendkívül népszerűek a turisták körében. Lenyűgöző vízi élővilága miatt kedvelt búvárhely.

Surin-szigetek

Surin-szigetek

Surin-szigetek

Surin-szigetek

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete az Atlanti-óceánon, 2816 kilométerre fekszik Dél-Afrikától és 3360 kilométerre Dél-Amerikától. Tristan da Cunha legmagasabb pontja a 2062 méter magas Qeen Mary’ Peak. A szigetcsoportot Tristão da Cunha portugál admirális fedezte fel 1506-ban.  A fő szigetből és további hat kisebb szigetből áll, amelyek közül a legkisebb alig több mint 3 négyzetkilométer területű. A legnagyobb sík terület 6 kilométer hosszú és 600 méter széles. Itt élnek a sziget lakosai az Edinburgh of the Seven Seas nevű faluban, amit általában csak “a településnek” neveznek. A szigetek népessége 271 fő, a lakosok összesen 7 családnevet viselnek, mindenki rokona egymásnak.A helyiek halászatból, hajójavításból és bélyegkibocsátásból élnek, alapvetően önellátásra rendelkeztek be. A sziget szinte megközelíthetetlen, nincs saját repülőtere, és a legközelebbi település innen 2460 kilométerre található.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

via:nlcafe

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!