A világ legnagyobb virágtőzsdéje

A világ legnagyobb virágtőzsdéje a hollandiai Aalsmeerben, a Schipol repülőtér közelében található. Aalsmeer már régóta a világ virágpiacának közepe, és globális ármeghatározó aukciója. Aalsmeerben már több mint száz éve kereskednek virággal, Hollandia pedig már a XVI. században meghatározó szerepre tett szert a termesztésben. A világ legnagyobb virágtőzsdéjén naponta nagyjából 21 millió szál virág fordul meg. Éves forgalma eléri a négymilliárd eurót. Az aalsmeeri virágtőzsde grandiózus területen működik, amely akkora mint Monaco. Nemcsak Hollandiából hanem külföldről is érkeznek ide virágok, illetve egzotikus növények például Kenyából, Etiópiából, Ecuadorból, Tanzániából vagy Spanyolországból. A kínálatnak azonban csak húsz százaléka származik importból.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

A reptérről ide vezető négysávos út felett kétemeletes zárt híd ível át, amelyben az autógyári futószalagokhoz és robotokhoz hasonló gépek szállítják és szortírozzák a növényeket. Tizenhat kilométernyi pályát építettek az út két oldalán elhelyezkedő épületek és raktárak összekötésére. A virágtőzsde mára elképesztő logisztikai vállalkozássá fejlődött. Két műszakban összesen 1800 ember dolgozik Aalsmeerben. Az árut este fogadják a kertészetekből, ahol szabvány szerint csomagolják a virágokat, amelyek az óriási hűtőházba kerülnek. Majd hajnalban elindulnak az aukciók több száz kereskedő részvételével, akik villámgyorsan csapnak le a kiszemelt virágra.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Hatalmas kivetítőn jelenik meg előttük az összes fontos információ: a virág neve és fotója, a targoncán lévő dobozok és bennük lévő vágott és cserepes virágok száma, a minimálisan megvehető mennyiség és persze az ár. Egy-egy döntésre sokszor csak néhány másodperc áll rendelkezésre, ezért a licitálás nagy tapasztalatot és persze felkészülést kíván. A kereskedéshez egyébként az árlejtés módszerét alkalmazzák. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. A virágok túlnyomó többsége gazdára lel a virágtőzsdén, éves szinten mindössze a virágok fél százalékát semmisítik meg. A külföldre kerülő növények többsége Németországba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Olaszországba és Belgiumba kerül.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

A virágtőzsdét működtető FloraHolland annak köszönheti globális árkialakító befolyását, hogy rendkívül hatékonyan hozza össze a keresletet a kínálattal, és persze kiváló minőségű növényeket fogadnak a kertészetekből. Aalsmeer nyüzsgő virágtőzsdeéje igazi különleges látványosság, nem csoda, hogy rengeteg turista keresi fel amikor Hollandiában jár.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!