A világ 5 legnagyobb hullámvasútja

Hullámvasút

A vidám- és élményparkok egyik legkedveltebb eszköze mai napig a hullámvasút. Ez a kezdetben barátságos játék a mérnöki munka fejlődésének és az adrenalin-függők vágyának hála elképesztő szinten jár, és ma már kisebb felhőkarcolókkal megegyező magasságú szerkezetek épülnek.

Steel Dragon 2000

A világ ötödik legnagyobb, egyben Ázsia legnagyobb hullámvasútja Japánban, Mie prefektúrában található. A 2000-ben átadott Steel Dragon 2000 egy pontján 97 méter magasra mennek azok, akik felülnek rá, amivel jelenleg ez a legmagasabb száz méter alatti ilyen építmény. Noha magasságban alulmarad négy másik hullámvasúttal szemben, a Steel Dragon egy igen fontos rekordot tart, mégpedig a leghosszabb pálya rekordját, amit 2479 méteres hosszával birtokol.

Steel Dragon 2000

Tower of Terror II

A déli félteke legmagasabb hullámvasútjáért Ausztráliába kell menni, azon belül is Gold Coastra. A Tower of Terror II 1997 januárjában nyitott, és 115 méteres magasságával akkor két hónapig birtokolta a világ legmagasabbja címet. A maximum 161 kilométer/órás sebességre képes hullámvasút egy pontján 4,5 G erő hat a rajta ülő emberekre. Az út rövid: egy sötét alagútból indul, felmegy a torony tetejére, majd szabadesésben visszatér az alagútba.

Tower of Terror II

Superman: Escape from Krypton

Ez a kaliforniai hullámvasút a Tower of Terror II-höz hasonlóan egy toronyból és egy rövid sík szakaszból áll. Ausztrál társánál a Superman azonban tizenegy méterrel magasabb, így amikkor ’97 márciusában átadták, megszerezte magának a legmagasabb címet. A Superman két pályából áll, így valamelyest gyorsabban halad a menetre várók sora, mint egy ilyen monstrumnál megszokott. A legnagyobb sebesség mind a két pályán 161 kilométer/óra.

Superman - Escape from Krypton

Top Thrill Dragster

Huszonötmillió amerikai dollárból épült 2003-ban a világ jelenleg második legmagasabb hullámvasútja, a Top ThrillDragster. A legmagasabb pontján 130 méterre nyúló pálya az ohiói CedarPoint vidámparkban áll. Magassága mellett gyorsulása is lenyűgöző: 190 kilométer/órás végsebességét négy másodperc alatt éri el.

Top Thrill Dragster

Kingda Ka

New Jersey-ben találni a Six Flags Great Adventure nevű vidámparkot, ahol a világ jelenleg legnagyobb hullámvasútja áll, a Kingda Ka. 139 méter magasságig érő tornyával a pálya 2005 óta várja a szórakozni vágyókat. E hullámvasút korábban egy másik fontos rekordot is tartott. 2010 novemberéig a Kingda Ka volt a világ leggyorsabbja, akkor azonban beelőzte az Abu-Dzabiban épített Formula Rossa. 206 kilométer/órás végsebessége miatt persze most sem kell szégyenkezni, különösképpen, hogy azt 3,5 másodperc alatt éri el.

Kingda Ka


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!