A Tanganyika-tó a 2017-es év veszélyeztett tava

A kelet-afrikai Tanganyika-tavat nyilvánította a 2017-es esztendő veszélyeztetett tavának a Global Nature Fund (GNF) nevű környezetvédelmi alapítvány a vizes élőhelyek február 2-i világnapja alkalmából. A természetvédők szerint környezetszennyezés és túlzott kihasználás veszélyezteti a szibériai Bajkál-tó után a világ második legmélyebb és második legnagyobb víztömegű, egyben a világ leghosszabb édesvízű tavát. A legmélyebb pontján 1500 méter mély és 670 kilométer hosszú, 18 900 köbkilométer vizet tartalmazó tó 1500 állat- és növényfajnak ad otthont, ezek 40 százaléka csak a tóban honos.

tanganyikaTanganyika-tó az űrből (Forrás: Wikipedia/NASA)

tanganyika-2Forrás: Wikipedia/Emesik

A Tanganyika-tó menti országok – Tanzánia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Burundi és Zambia – lakosságának növekedése az állóvíz túlzott kihasználásához vezetett. “A part menti városok és falvak ipari és lakossági szennyezőanyagai minden előzetes kezelés nélkül jut a tóba, de a hajók és kompok, a halászok generátorai és éjjel használatos petróleumlámpái is szennyezik a tavat” – idézi a GNF egy partnerszervezete, a Biraturaba szakértőjét, Emmanuel Nshimirimant.

tanganyika-3Halászok a Tanganyikán (Forrás: Wikipedia/Worldtraveller/gallery.world-traveller.org)

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a GNF tavaly a kambodzsai Tonlé Sap-tóra igyekezett felhívni a világközvélemény figyelmét. Az akkori közlemény szerint a klímaváltozás és duzzasztógátak építése “drámai” hatással van a tó egyedülálló ökoszisztémájára.

tonle-sapTonlé Sap (Forrás: Wikipedia/Jialiang Gao/www.peace-on-earth.org)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!