A sajt, mint valuta – Egyedülálló sajt bankok Olaszországban

Parmezánsajtot is elfogadnak fizetési eszközként az olasz bankok és külön páncéltermet építettek az értékes vagyontárgy tárolására. Természetesen nem akármilyen sajtról van szó: a terület védett eredetű és tipikus termékét fogadják el fizetőeszközként, az egész világon a made in Italy márkanevet jelképező Parmigiano Reggianót. Euró helyett a Credem bank a parmezánt is szívesen fogadja. A Parmigiano Reggiano formájának átmérője 35-45 centiméter között mozog, súlya 24-40 kilogramm, értéke pedig megközelíti a 300 eurót.

Parmigiano-Reggiano

A sajtból lett hitelakció akkora sikerre talált, hogy a banknak bővíteni kellett páncéltermeit: a Credem Modena és Reggio városa között két külön bunker-raktárat építetett, ahol festmények és ékszerek helyett sajtkarikák érlelődnek az ehhez megfelelő hőmérsékleten. Összesen 440 ezer darab parmezánformát tud a bank tárolni. A sajt 24 hónap alatt érik meg: ezután, ha a termelő visszafizeti tartozását, a sajtot visszakapja, ha nem tud törleszteni, akkor a sajtot a bank értékesíti. Jelenleg a Credemnél 132 millió euró értékben sorakozik parmezán.

Parmigiano-Reggiano

Azt, hogy kincsről van szó, jól bizonyítja, hogy a sajt-széfbe már be is törtek. Tolvajok lyukat fúrtak a bunker falán és 570 parmezánt vittek el kamionokkal. A rendőrség gyorsan a sajttolvajok nyomába ért, igaz a parmezánon még a fekete piacon sem tudtak volna túladni. A bankjegyekhez hasonlóan a parmezánformákat is megszámozzák.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!