A nagy kékség – Miért szeretjük annyira a vizek közelségét?

Egy nap a vízparton – korosztálytól és érdeklődéstől függetlenül – mindenki számára vonzó program. Aki szereti a szabadidejét óceánok, tengerek, tavak, folyók vagy medencék közelségében tölteni, az tapasztalatból tudja, hogy a víz – akár természetes, akár mesterséges – sajátos atmoszférájával megnyugtatja, kikapcsolja az embert. Nem véletlen, hogy a népszerűbb úticélok között szép számmal szerepelnek különböző strandok és vízpartok világszerte, és hogy sok szálloda és családi ház udvarán kitüntetett helyet kap egy medence. De vajon miért szeretjük annyira a vizek közelségét?

Fotó: canva.com

Mivel az ember számára a víz létfontosságú, mindig is szerette a közelben tudni. Az, hogy az életben maradásunkhoz elengedhetetlen vízforrások keresésére induljunk, a kezdetektől fogva génjeinkbe van kódolva, azonban egyéb okai is vannak annak, hogy vonzódunk a nagy kékséghez.

Ha megfigyeljük a vízi- és a szárazföldi emlősök felépítését, rengeteg különbséget fedezhetünk fel, azonban egy valami mindannyiunkban közös: őseink valaha a vízben éltek, ezért elmerülni ebben a közegben kicsit olyan, mintha hazatérnénk.

A természetes vizek és az őket körülvevő területek számos növény- és rengeteg állatfajnak (madarak, emlősök, halak) nyújtanak otthont vagy búvóhelyet. Az itt található biológiai sokféleségnek köszönhetően a tavak és folyók környéke a vadászatból és gyűjtögetésből élő őseink számára maga volt az ideális vadászterület, tele rengeteg élelemmel.

Ezekből az ősi motivációkból alakult ki, hogy a víz látványa, illata, de még a körülötte lévő, sajátos levegő is nyugtatólag hat az emberre, segít a stressz oldásában.

A különböző civilizációk fejlődése során – a táplálkozás és a tisztálkodás mellett – egyre többféle funkciót kezdett betölteni a víz az emberek mindennapjaiban. Használjuk az otthonunkban, az iparban, a mezőgazdaságban (és még számos területen), de nem tudnánk elképzelni nélküle a nyaralást sem. Van, akit a különleges tengeri levegő ragad magával, másokat az erdei patak csobogása varázsol el. Rengetegen járnak rendszeresen úszni vagy strandolni, sokan pedig a különböző vízi sportok iránt rajonganak. Azoknak, akik minden nap szeretnék élvezni a víztükör látványát, de nem engedhetik meg maguknak, hogy egy tóparti házikóban éljék az életüket, a kerti medence kínál kitűnő megoldást. Ezek a medencék számos változatban és méretben kaphatók (pl. merevfalú medence, felfújható medence, gyerek medence). Mást nem is kell tennünk, mint kedvenc webáruházunk kínálatából kiválasztani a számunkra legideálisabb terméket és megrendelni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!