A minőségi alvás fontossága

Alvásra mindenkinek szüksége van. Egy kisgyermeknek és egy idősebb embernek jóval több az alvásigénye, mint egy felnőtt embernek. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy egy egészséges felnőttnek, mintegy 7-8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze a testi, lelki és szellemi egészségét. A túl sok alvás éppúgy árt az egészségnek, mint a kevés pihenés. Nem csak az alvás mennyisége, hanem annak minősége is kulcsfontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Lássuk is, miért van olyan fontos szerepe az alvásnak az életünkben!

A fotó forrása: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Miben segít az alvás?

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak kiemelkedő szerepe van a mentális és fizikai egészség fenntartásában. Ha jól kialudtuk magunkat, másnap tele leszünk energiával és a munkateljesítményünk is fokozódik. Az elegendő alvás pozitívan hat a memóriára, a hangulatra és sokkal fogékonyabbak leszünk az új dolgok megtanulására.

A kevés és rossz minőségű alvás, hatással van az egészségi állapotunkra. Ma már kutatások is igazolják, hogy a kevés és megszakított alvás, illetve az alvásproblémák, rengeteg egészségügyi probléma okozója lehet. A kialvatlanság elősegíti a cukorbetegség, a szívbetegség és a depresszió kialakulását. Az alváshiány miatti fáradtság számlájára írható az elhízás is. Ha nem alszunk eleget, az immunrendszerünk sem működik megfelelően, ez pedig utat nyit a kórokozók támadásainak, nem meglepő tehát, hogy ebben az esetben gyakran leszünk betegek és kapunk el fertőzéseket. Mi magunk is sokat tehetünk a minőségi alvás érdekében, hiszen sok életmódbeli szokás is hatással van az alvás mennyiségére és minőségére.

Az alvást befolyásoló tényezők

Az életmódunk jelentősen meghatározza az egészségi állapotunkat és bizony nyomot hagy a hangulatunkon, nem beszélve az alvási szokásainkról. A délutáni kávéfogyasztás, az esti borozgatás, a nagy mennyiségű, zsíros, fűszeres ételek, mind-mind negatívan hatnak az alvásunkra. A túl sok kék fény – a televízió, a számítógép, a telefon árasztja magából – szintén befolyással van a cirkadián ritmusra, azaz csökken a szervezetünkben a melatonin hormon szintje, ami viszont az alvás szabályozásában vesz aktívan részt. Az esti rutinunk tehát alapjaiban határozza meg, hogy mennyit alszunk egy-egy éjjel. Ezek a tényezők, mind az alvás mennyiségére, mind pedig annak minőségére hatással vannak.

Az alvást befolyásoló faktorok között szerepel a hálószobai világítás és a szoba hőmérséklete is. Minél több fényt, lámpát használunk, és minél melegebb van az adott szobában, annál nehezebb lesz az elalvás és annál nagyobb eséllyel ébredünk fel éjszakánként. Az ágyak is szerepet játszanak a minőségi alvás biztosításában. Ha az ágyunk kényelmetlen, annak matraca túlságosan puha vagy kemény, az szintén megzavarhatja a háborítatlan pihenésünket.

Az álmok is meghatározzák az alvás minőségét

Az álmaink is hatást gyakorolnak ránk, az alvás minőségére és annak mennyiségére. Ha valamilyen rémálom gyötör bennünket, akkor még az is lehet, hogy éjszakánként, akár többször is felriadunk, ami szintén negatívan hat az alvásunkra, ez pedig rontja az egészségi állapotunkat. Az álmok szoros összefüggést mutatnak a lelkiállapotunkkal. Gyakran a napi stressz és szorongás tükröződik az álmainkon. Az emberek gyakran álmodnak arról, hogy üldözik, megtámadják őket, de az elesés, a repülés és a halál is gyakran szerepel az emberek álmaiban. A bennünket ért hatások és ingerek is meghatározzák az álmaink tartalmát. Ezért sem mindegy, hogy milyen életmódot folytatunk, illetve milyen szobában, milyen ágyban alszunk. Egy kényelmes franciaágyban bizonyára nem lesznek sem alvási gondjaink, sem pedig rémálmok nem gyötörnek majd bennünket. A minőségi franciaágyak között válogatva, többféle típussal is találkozhatunk. Amikor ágyat vásárolunk, ne csak a saját ízlésünket és a hálószoba stílusát vegyük figyelembe, hanem az alvás minőségére is gondoljunk, és ez is játsszon szerepet a döntésünkben. Az, hogy végül egy kárpitozott, vagy egy fából, fémből, esetlegesen ezek kombinációjából készült ágy mellett döntünk, az már a saját preferenciáinkon is múlik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!