A középkori hiedelmek sötét oldalát tárják fel egy elhagyatott településen megtalált maradványok

Mintegy 1000 évvel ezelőtt – feltehetőleg attól tartva, hogy a holttestek kikelnek a sírból – csonkították és égették meg azokat a halottakat, amelyeknek maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg – számoltak be a megdöbbentő felfedezésről brit archeológusok. A megvizsgált tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percy-ben.

Fotó: Wikipedia/Gernot Keller

A holttesteket lefejezték és feldarabolták – állapította meg a Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja. A tudósok a maradványok elemzésekor bizonyítékokat találtak arra, hogy haláluk után ezeknek az embereknek a testét megégették és csontjaikat összetörték. A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, és nem a végtagokon vagy ízületeken.

Forrás: Historic England

Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek tőle, hogy haláluk után kikelnek a sírjukból.

Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól” – fűzte hozzá.

Forrás: Historic England

Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni: a dokumentált eljárások közé tartozott, hogy a középkori Írországban például nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig a földhöz rögzítették a holtakat.

Fotó: Colin Park/geograph.org.uk

MTI, BBC, Historic England


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!