A klímaváltozás félelmeit fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő egy új kutatás szerint. A Rök-kő, amelyet a Svédország középső részén lévő Vattern-tó közelében emeltek a IX. században, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza, több mint 700 jel borítja.

Forrás: Helge Andersson

Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a szöveg pontos jelentése azonban ismeretlen maradt, mivel egyes részei hiányosak és különböző írásformákat tartalmaz. A kő Theuderik hősi tetteit említi, ez egyes kutatók szerint Nagy Theuderik keleti gót királyra utal, a keleti gótok hatodik századi uralkodójára. Három svéd egyetem szakértői most úgy vélik, lehetséges, hogy a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

„A felirat a fiú halála által kiváltott aggodalommal és egy újabb, olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, mint amilyen időszámításunk előtt 536 után történt” – írták a kutatók.

Tidligere trodde svenske forskere at runene på den 1200 år gamle Rökstenen fortalte sagn om krig og plyndring, men nyere forskning viser at vikingene i stedet led av klimaangst, skriver Aksel Fridstrøm.

Közzétette: Minerva – 2020. január 28., kedd

 

A hatodik századi krízisről úgy vélik, számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte. A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról. Az új értelmezés különböző szakterületek – a nyelvtudomány, a régészet és a vallástörténet – szakértőinek együttműködéséből született.

Forrás: Helge Andersson

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!