A kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile partjainál

A kardszárnyú delfinek egy eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile déli partjainál a kutatók. Helyi halászok és turisták elmondásai, valamint különböző fényképes bizonyítékok alapján már évtizedek óta sejtik a többi orkától jelentősen eltérő külsejű, titokzatos faj létezését.

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoportnak idén januárban sikerült először megfigyelnie a különleges kardszárnyú delfinek csaknem kéttucatnyi képviselőjét. Jelenleg az egyik példánytól vett DNS-minta vizsgálatának eredményeire várnak, hogy megerősítsék az új faj felfedezésének tényét.

There had been rumors about the mysterious killer whales for decades, but scientists never saw any… until now.

Közzétette: HuffPost Weird News – 2019. március 9., szombat

 

Annyi bizonyos, hogy soha nem láttam még ehhez hasonló külsejű kardszárnyú delfint. A rájuk jellemző szem körüli nagy fehér folt ezeken az orkákon olyan apró, hogy alig lehet észrevenni. A fejük valamivel gömbölyűbb, és nem annyira sima, mint az eddig ismert kardszárnyú delfineknek.

Forrás: J.P. Sylvestre/NOAA

A hátúszójuk keskenyebb és hegyesebb. Testhosszuk 6-7,5 méter között mozog, vagyis valamivel kisebbek, mint az orkák többsége – mondta Robert Pitman, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) ökológusa, aki tagja volt annak a csapatnak, amely észlelte az állatokat a Horn-fok szigetnél.

Valószínűleg döntően hallal és nem tengeri emlősökkel, azaz fókákkal táplálkoznak, ahogy a többi orka. A halászok ugyanis rendszeresen panaszkodnak amiatt, hogy lelopják a halat a horgászzsinórokról.

Forrás: NOAA/Uko Gorter

A déli féltekén a kardszárnyú delfineket mind egy fajba tartozónak tekintik, és A-tól C típusig kategorizálják őket. A most észlelt példányokat D típusba (szubantarktikus kardszárnyú delfinek) sorolták. Pitman szerint, mivel annyira különböznek tőlük, ezért valószínűleg nem is tudnak párosodni más kardszárnyú delfinekkel.

A kutatók 1955-ben hallottak először a különös külsejű tengeri emlősökről, amikor azok tömegesen vetődtek partra Új-Zélandon. A szakemberek eleinte úgy vélték, hogy a kardszárnyú delfinek egy speciális mutáción átesett családjáról lehet szó. Feltehetőleg az azért nehéz észlelni, mert nagyon délen, a partoktól messze élnek.

A D típusú kardszárnyú delfinek a bolygó legbarátságtalanabb vizeiben élnek, remek hely az elrejtőzésre – jegyezte meg a szakember. Michael McGowen, a washingtoni Smithsonian Intézet tengeri emlősökkel foglalkozó szakembere szerint ugyanakkor a genetikai adatok hiányában korai lenne még 100 százalékosan új fajról beszélni.

NOAA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!