A “halhatatlanság elixírjét” találták meg egy ősi kínai sírban

Egy ősi taoista szöveg alapján az örök élet elixírjeként azonosították a régészek azt a folyadékot, amelyet egy Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 – i.sz. 8) idejéből való sírban találtak a közép-kínai Honan tartományban. A bronzedényben lévő, nagyjából 3,5 liternyi folyadékot tavaly októberben fedezték fel egy nemesi család sírjában Lojang városában. A régészek eleinte szeszes italnak vélték a folyadékot, annak alkoholos illata miatt.

Az ásatási munkálatokat vezető Pan Fuseng szerint azonban a későbbi laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a folyadékot nagy részt kálium-nitrát és alunit alkotja, amelyek egy ősi taoista szöveg szerint a legfőbb összetevői egy halhatatlanságot adó orvosságnak. A lojangi kulturális relikviákért és régészeti kutatásokért felelős intézet vezetője, Si Csiacsen szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mitikus, örök élet elixírt találtak Kínában.

A 210 négyzetméteres sír nagy számú festett agyagedényt, jáde- és bronztárgyat is rejtett. A kutatók a sír tulajdonosának maradványait is megtalálták. Ez a sír értékes információkkal szolgál a Nyugati Han-dinasztia nemeseinek életéről, valamint a korszak temetkezési szertartásairól és szokásairól – jegyezte meg Pan.

A halhatatlanág elérése ősidők óta foglalkoztatta a kínaiak képzeletét, ehhez pedig főként a vallásos taoizmus járult nagyban hozzá. Kína első császára Csin Si Huang-ti (i.e. 260. – i.e. 210.) is a halhatatlanság, illetve az élet elixírjének megszállotja volt. A kínai császárság és a Csin-dinasztia megalapítója I. e. 230 és i. e. 221 között leszámolt vetélytársaival és egységes birodalommá formálta a hadakozó fejedelemségeket. A birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falszakaszokat összekötötte, és így létrehozta a kínai nagy falat. Az ő sírhelyét őrzi a híres agyaghadsereg.

Forrás: Wikimedia Commons/Maros

A császár több expedíciót indított az örök élet elixírjének megtalálására, többek közt egy legendás szigetre, amelyen állítólag a halhatatlanág italát őrizték. Nem zárható ki, hogy éppen a halhatatlanság elérése érdekében elfogyasztott szerek is hozzájárultak ahhoz, hogy Csin Si Huang-tia 49 évesen elhunyt. Nem ő volt az egyetlen császár aki is erősen hitt a halhatatlanság létezésében, és tettek kísérletet a varázsszer megszerzésére, történeteiket előszeretettel örökítette meg az irodalom.

Forrás: Wikimedia Commons/Gveret Tered

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!