A Gyilkos-tó és a Békás-szoros a legkedveltebb erdélyi csoda

A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a vasárnap zárult szavazáson, amelyen Erdély hét csodáját kereste a Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője.

Békás-szoros (Fotó: Wikipedia/Pear Blossom)
Gyilkos-tó (Fotó: Wikipedia/Laurap)

A szavazás résztvevői a kezdeményezés honlapján, illetve a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében május elején közzétett 34-es listáról választhatták ki az erdélyi nevezetességeket. Ezeket a szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlották. A több mint húszezer leadott szavazat szerint a Gyilkos-tó és a Békás-szoros a legkedveltebb erdélyi csoda, melyet a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék követ népszerűségben, s a hét csoda közé továbbá a Székelykő, a székelyföldi borvizek és mofetták, a csíksomlyói Mária-szobor és a szovátai Medve-tó került – közölte a Transinex.ro.

Tordai-hasadék (Fotó: Wikipedia/Cristian Bortes/Flickr 
Szent Anna-tó (Fotó: Wikipedia/Sie)

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között a természeti látnivalók mellett az épített örökség remekművei (köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára), az élővilág ritkaságai (például a mocsári kockásliliom és a békászó sas) és ételkülönlegességek (így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye) is szerepeltek. A Transindex szerint a szavazók több mint 80 olyan erdélyi csodát is javasoltak, amely nem szerepelt az eredeti 34-es kínálatban, s ezek közül a nagybányai művésztelepet javasolták a legtöbben.

Forrás: erdelyicsodak.transindex.ro


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!