A Curiosity bizonyítékot talált, hogy létezhetett élet a Marson

curiosity

A Curiosity Mars-járó teljesítette küldetése fő feladatát, és bizonyítékot talált arra, hogy a bolygó valaha alkalmas lehetett a földihez hasonló életre – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a NASA. Az amerikai űrhivatal specialistái elmondták, hogy a Mars-járó februárban vett talajmintáinak elemzése során megtalálták az élet kialakulásához szükséges összes kémiai összetevőt: ként, nitrogént, hidrogént, oxigént, foszfort és szenet. Ez, a korábban már bizonyított víz jelenlétével együtt azt támasztja alá, hogy minden körülmény adott volt, hogy a jelenlegi ismereteink szerinti legegyszerűbb élő organizmusok kialakuljanak a bolygón.

mars

Az űrkutatók elmondták, hogy a talajminták abból az időből származnak, amikor a ma vörös bolygóként ismert Mars még szürke volt. A felfedezés pár hónappal azután történt, hogy a Curiosity szerves anyag jelenlétét regisztrálta a bolygón, és alig két héttel azután, hogy a mozgó laboratórium fedélzeti számítógépe átmenetileg elromlott.

A NASA illetékesei siettek leszögezni, hogy a felfedezés nem az élet nyomainak megtalálásáról szól, csak arra bizonyíték, hogy a bolygó egykor az életre alkalmas körülményeket kínált – ez pedig tudományos szempontból történelmi jelentőségű dolog.

Forrás:Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!