40 év után először figyeltek meg nagy fehér cápát Spanyolországnál

Évtizedek óta először nagy fehér cápát láttak a spanyolországi Baleár-szigeteknél – közölte az Alnitak tengerkutató központ. A központ tudósai egy expedíció során észlelték az állatot Cabrera sziget közelében, Mallorcától délre – közölte Ricardo Sagarminaga, az Alnitak igazgatója. Az öt ország szakértőit egyesítő csoport fotókat is készített a cápáról.

„Lehettek olyan észlelések, amelyeket nem erősítettek meg, de az elmúlt 40 évben ez az első tudományosan megerősített cápamegfigyelés spanyol vizekben” – mondta Sagarminaga. A Diario de Mallorca című helyi lap történelminek nevezte a cápa észlelését. Utoljára spanyol vizeken 1976-ban figyelték meg az állatot, a Baleár-szigeteknél.

Forrás: Alnitak – Conservation in Action

A nagy fehér cápa Föld összes óceánjában megtalálható, és elsősorban a part menti részeket kedveli, melyek hőmérséklete 12–24 ℃ között van. Főleg a méretéről híres: a kifejlett egyedek általában 3,5-5 méter hosszúak, de akadnak köztük 6 méteres példányok is. Más cápafajokhoz hasonlóan a nőstények nagyobbra nőnek a hímeknél. Nagy mérete ellenére viszonylag gyors, hiszen rövid távon akár 56 km/h sebességgel is tud úszni.

Forrás: Wikimedia Commons/Pterantula (Terry Goss)

A kardszárnyú delfinen kívül a fehér cápának nincs más természetes ellensége. Idejének legnagyobb részét a legfelső vízrétegben tölti, általában zsákmányállatainak közelében, amik oroszlánfókák, medvefókák, cetek, más cápák és nagyobb csontos halak lehetnek. Egy 2014-ben végzett kutatás szerint élettartama akár 70 év is lehet.

A faj eddig ismert legjelentősebb előfordulási területei az Egyesült Államok nyugati partvidékén, elsősorban Kalifornia állam területén, a Dél-Afrikai Köztársaság atlanti partszakaszán, valamint Nyugat- és Kelet-Ausztrália egyes partszakaszain találhatók. A nagy fehér cápát napjainkban a veszélyeztetett fajok közé sorolják. A világon először Dél-Afrika helyezte törvényi védelem alá a fajt, 1991-ben.

Forrás: Wikimedia Commons/PLOS/Fallows C, Gallagher AJ, Hammerschlag N


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!