1500 billió forintot érő aszteroida haladt el a Föld mellett

Egy különleges aszteroida haladt el vasárnap este 10 óra körül a Föld mellett: a 2011 UW158 jelű kisbolygónak páratlan értékű platinamagja van. Az aszteroida 2,6 millió kilométerrel haladt el a Föld mellett.

1

Illusztráció

A megfigyelt aszteroidák többsége számtalan kisebb kőzetből áll, amelyeket a gravitáció tart össze. A 2011 UW158 jelűnek azonban furcsa formája van, egy dióhoz hasonlít. Átmérője körülbelül 300-600 méter és nagyon gyorsan forog, minden 37 percben egyet fordul. Platinamagja a becslések szerint 100 millió tonnányi, ami nagyon értékessé teszi.  Becslések szerint a platinamag értéke eléri a 3,5 billió fontot, vagyis 3,5 ezermilliárd (más néven billió) fontot, ami átszámítva 1558 ezermilliárd forint.

A Puerto Ricó-i Aricebo Obszervatórium a múlt héten tette közzé az aszteroidáról készült első felvételeket honlapján.

2

Azok is megfigyelhették a páratlan aszteroidát, akik nem rendelkeztek távcsővel, a Kanári-szigeteki Slooh Obszervatórium honlapján közvetítették a 2011 UW158 elhaladását. A kisbolygók vagy aszteroidák a Nap körül keringő szilárd anyagú égitestek, néhányuk saját holddal is rendelkezik. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!