141 millió dollárt fizettek a világ legdrágábban elkelt szobráért

A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti A mutató ember (L’Homme au doigt) című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie’s aukcióján. Cohen 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szoborért, melyet a svájci művész 1947-ben készített – írta a The Daily Mail. A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja. Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sotheby’s árverésén. Bár a vevő az anonimitást választotta, a New York Postnak több forrás is megerősítette, Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.

Steven Cohen
Alberto Giacometti: A mutató ember

Steven Cohen
Alberto Giacometti: A szekér

A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen. Picasso Az álom című festményéért 155 millió dollárt fizette az előző tulajdonosnak, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.

Steven Cohen
Pablo Picasso: Az álom

Az amerikai milliárdos cége, az SAC Capital ellen egyébként nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított. A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe, ma Amerika egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik. A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard Munch, Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.

Forrás: MTI, dailymail.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!