130 éve pusztult el az utolsó kvagga

1883. augusztus 12-én, egy amszterdami állatkertben pusztult el az utolsó kvagga, ami egy zebraféle volt Dél-Afrikában. A többi zebrafajtól abban különbözött, hogy csak az első felén voltak csíkok. Két és fél méter hosszú, és 125-135 centi magas volt. A kvagga neve egy hangutánzó szó, ehhez hasonlóan hívták egymást az állatok. Nem rokona az okapinak, aminek a hátsó negyede csíkozott, az okapi legközelebbi rokona a zsiráf.

kvagga

Kipusztított állateledel

Az 1788-as osztályzásakor még egy egyedülálló fajnak hitték, és csak akkor jöttek rá, hogy nem az, amikor már kihalt. A vadon élő kvaggákat levadászták, a bőrét lenyúzták, a húsával pedig a háziállatokat etették. Az utolsó vadon élő példányt az 1870-es évek elején lőhették ki. A kvagga volt az első olyan kihalt élőlény, aminek tanulmányozták a DNS-ét, és kiderült, hogy igazából nem volt teljesen különálló faj, kb. 120-290 ezer éve vált el az alföldi zebrától.

kvagga

Nicolas Marechal 1793-as festménye XVI. Lajos Versailles-i állatgyűjteményének csődörkvaggájáról

A kvagga, ahogy a zebra is, keresztezhető lóval vagy szamárral. 1815-ben angol lordok kereszteztek is egy lovat és egy kvaggá, és az utód mindkét szülőre hasonlított. Az állatról Charles Darwin is írt A fajok eredete című könyvében.

Hamvában holt klónkvagga

Miután kiderült, hogy a kvagga és a zebra nagyon közeli rokon, Reinhold Rau preparátor elhatározta, hogy feltámasztja a fajt, méghozzá úgy, hogy a kvaggára legjobban hasonlító zebrákat keresztez több generáción át. 2006-ban azt mondta, hogy a Kvagga Projekt negyedik generációs tagja, a 2005-ben született Henry már egészen úgy néz ki, mint egy kvagga. Az viszont, hogy a kvaggához kívülről hasonlító állat létezik, nem győzött meg sokakat arról, hogy újra él a faj.

Mióta a második világháborúban megsemmisült az egyik, már csak huszonhárom ismert kitömött kvaggáról tudnak. Ezekből 1984-ben vontak ki DNS-t, de hiába, mert a technológia még nem létezik a helyreállított DNS-ből történő klónozáshoz.

kvagga

Egy 1991-ben előkerült, 1863-es fotó az egyetlen élő kvaggáról, amit lefotóztak (egy londoni állatkertben)

Idén tavasszal tudósok összeültek, és elhatározták, hogy 24 kihalt állatot – köztük a dodót, a mamutot, a tasmán tigrist és a kvaggát – megpróbálnak a DNS-ük alapján feléleszteni. (A dinoszauruszok szóba sem jöttek, mert a DNS-maradványaik már túl régiek.) Tíz éve egyébként francia és spanyol tudósoknak már sikerült klónozni egy kihalt vadkecskét, bár az csak 10 percig maradt életben.

forrás:444

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!