Zoológiai szenzáció a Nyíregyházi Állatparkban – indiai orrszarvú született

Először született indiai páncélos rinocérosz Magyarországon: a kis bika borjú 16 hónapnyi vemhesség után, probléma mentes jött a világra szeptember 26-án a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt élő ritkaEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. indiai orrszarvú 3 egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán.

A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a 7 éves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apa állat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a 10 éves anya, Jasmin 2010-ben Planckendael-ből került az ország legnagyobb vastagbőrű gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A kis állat születésére -mely igazi zoológiai szenzáció- már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó állatokat. Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra legoptimálisabb időpontot. Ehhez nem csak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükséges, hanem a park állatorvos csapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előre haladtával már kamerarendszert is szereltek fel egy speciálisan kialakított “baba-mama bokszban” , melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

MTI Fotó: Balázs Attila

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú 60 kilogrammal látta meg a napvilágot, a naponta elfogyasztott 20-30 liter anyatej hatására naponta 1-2 kg-ot gyarapszik. 3-5 hónaposan már elkezd majd szilárd takarmányt is fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak. táplálkozni.

A Nyíregyházi ÁllatparkJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. igen komoly szakmai sikere a most született indiai orrszarvú bébi és a 3 hónapja világra jött afrikai elefántElefántmentés egy indiai teaültetvényen. borjú is, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is nehéz. (1 évnél fiatalabb afrikai elefántRendkívüli ritkaság - elefánt ikrek születtek egy kenyai rezervátumban. bébiből összesen kettő él Európában, míg az indiai páncélos orrszarvú borjúÍgy ismerkedik a külső kifutóval Nyíregyházi Állatparkban született indiai páncélos orrszarvú. ból négy egyed.) Az, hogy ugyanazon állatkertben ugyanazon évben egyszerre szülessen e két ritka fajból utód, példa nélküli.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis), hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúÍgy ismerkedik a külső kifutóval Nyíregyházi Állatparkban született indiai páncélos orrszarvú. nak is.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark 

Természetes élőhelyén, Indiában és Nepálban, a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapíKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. ként és nemi vágyfokozóként használják, valamint Jemenben, a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvú tülökből készítik. Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúÍgy ismerkedik a külső kifutóval Nyíregyházi Állatparkban született indiai páncélos orrszarvú. ak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, melynek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark 

A faj védelme érdekében , az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Fajmegőrzési Programot (EEP) állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyedet tartanak Európában s a nyíregyházi jövevény idén a 4. élő borjú, aki nagy örömet okozott a világ fajmegmentéssel foglalkozó szakembereinek is.

MTI Fotó: Balázs Attila


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!