Virunga Nemzeti Park – Afrika védőbástyája

A fekete kontinensnek is nevezett AfrikaA telepes szövőmadarak hatalmas fészkei. egzotikus tájai sokak számára vonzó úticélt jelentenek. A Föld második legnagyobb földrésze rendkívül változatos állat-és növényvilággal rendelkezik, melyet Afrika számos nemzeti parkja véd. Az első volt ezek közül a Virunga Nemzeti ParkÚgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb. , mely ma veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. örökségi helynek számít.

Kialakulása és földrajzi kincsei

Az 1925-ben létrehozott parkot 1979-ben vették fel a világörökségi helyszínek, majd 1994-ben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Mint ahogy arra neve is utal, a VirungaMegmenekülhet a kihalástól a hegyi gorilla. -hegységben található. Ez a mintegy 80 km hosszú hegylánc a KongóAfrikai repülőterek. i Demokratikus Köztársaság, Ruanda és UgandaAfrikai repülőterek. határán húzódik. Egyedülálló földrajzi szépsége és élővilága miatt a természetvédelmi területA nap képe - Mitchell-vízesés, Auszrália. megérdemli, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk vele.

Virunga Nemzeti Park

Itt található Afrika egyik legszebb hegyi tájegysége, a hatalmas RwenzoriRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. -hegységRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. , mely Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt. födte csúcsainak, meredek lejtőinek és völgyeinek, valamint a Virunga-hegység tűzhányóinak köszönheti kivételes természeti szépségét. A nyolc itt lévő vulkánTúlélték a történelem legnagyobb vulkánkitörését a Dél-Afrika területén élt kőkorszaki emberek. között van a kontinens két legaktívabb tűzhányója; a Nyamuragira és a vele szomszédos Nyiragongo is, melyek ketten együtt a történelem által ismert itteni kitörések 20%-áért felelősek.

A Virungát Afrika többi nemzeti parkjával szemben aktív tűzhányóinak láncolata és rendkívül nagy változatosságú élőhelye teszi különlegessé. Sztyeppék, szavannák, lávaLávató a Nyiragongo vulkánban. borította síkságok, mocsarak, mélyföldek, hegységek és jégmezők alkotják ezt a festői szépségű védett tájat.

Csodálatos állatvilága

Az óriási magasságkülönbségeknek, valamint a csapadéknak és a talajnak köszönhetően a parkA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. kivételes, Afrika parkjai közt egyedülálló méretű biológiai sokszínűségnek ad otthont.

Virunga Nemzeti Park

7900 km2-es területén élnek például afrikai és erdei elefántokElefántcsont-hadurak - orvvadászok nyomába ered az oknyomozó riporter. , csimpánzok, okapik, zsiráfok és kafferbivalyok, valamint számos csak itt élő madárfaj is itt fészkel. A területen nagy számban él a közönséges mocsári antilop, valamint itt élt Afrika legsűrűbb nílusivíziló-állománya is. 1996-ban a kongói félkatonai szervezetek azonban az állatállomány 95%-át lemészárolták, húsuk és értékes agyaruk miatt.

Virunga Nemzeti Park

Fenyegető veszélyek

Sajnos nem ez egyetlen pusztulástörténet, amelyet a Virunga megélt. A hegység oldalát borító trópusi esőerdő ad otthont a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő, kihalófélben lévő hegyi gorilláknak. Őket említve nem feledkezhetünk meg Dian Fossey nevéről sem. Az amerikai etológusnő 18 éven át tanulmányozta a hegyi gorillákEgy vadőr vigasztalta az árván maradt hegyi gorillát. életét, a terepen végzett kutatómunka közben szinte családtagként élte mindennapjait az állatok közelében. 1985 decemberében brutális gyilkosság áldozata lett, ezzel szó szerint életét adta a faj megmentéséért. Haláláért sokan az orrvadászokat tették felelőssé, de a logikus magyarázatok szerint feltehetően inkább olyan emberek gyilkolhatták meg, akik akadálynak tekintették Fossey-t a gorillákMeggyászolják halott társaikat a gorillák. turisztikai kihasználásban.

Virunga Nemzeti Park

A park területén halála után az orvvadászokMegölték a világ egyik legnagyobb elefántját. további pusztításokat okoztak, ezen kívül fegyveres összecsapások, polgárháborúk is veszélyeztették az itt élő állatokat és embereket egyaránt. Élőhelyük, otthonuk fokozatos – például fakitermelés általi – pusztítása is egyre aggályosabbá vált.

Virunga Nemzeti Park

2012-ben aztán hatalmas botrányt kavart a hír, mi szerint a gorilláknak és számos más csak itt fennmaradt fajnak utolsó menedéket nyújtó természetvédelmi terület fennállását kőolajAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. -kitermelés fenyegeti. Egy londoni székhelyű olajcég elkezdett feltárási munkálatokat végezni a parkban. Hogy most hol tart az ügy, nem tudni. Az azonban biztos, hogy Lasse Gustavsson, a WWF természetvédelemért felelős igazgatója már levelet is írt a SOCO-nak, melyben emlékeztette a céget az olajipari és bányászati tevékenység tilalmára a világörökségAz Etna is a világörökség része lett. részét képező helyszíneken, valamint felszólította, hogy mutasson elkötelezettséget a fenntartható fejlődés iránt.

Virunga Nemzeti Park

A kongói törvények határozottan tiltják az ország nemzeti parkjaiban történő ásványi anyagok utáni kutatást, illetve azok kiaknázását. A SOCO terveit a brit kormány is ellenzi, mi pedig csak remélni tudjuk azt, hogy egy olajipari cég profitja nem élvezhet elsőbbséget 30000 ember biztonságával és egy 88 éve szilárdan álló természeti védőbástyával szemben.

Virunga Nemzeti Park

Virunga Nemzeti Park

Virunga Nemzeti Park

Virunga Nemzeti Park

Virunga Nemzeti Park

Virunga Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!