Virágzik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében

Nyílik az indiai lótuszLótusz napokat rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, a különlegesIdén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése. virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik. Az indiai lótuszok a kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz hatalmas rózsaszín virágA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. szinte beborítja a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa vagy darázsfészek formájú terméscsoportok is. A virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen ősz kezdetéig megcsodálhatják. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és AusztráliaÉvtizedek óta először születtek vadon foltos erszényesnyestek. , ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágokA belga királyi palota lenyűgöző botanikus kertje. a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Az SZTESzén-dioxidból állítanának elő tüzelőanyagot a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Füvészkertjében az indiai lótuszTíz év után bontottak szirmot ismét a lótuszok egy thaiföldi nemzeti parkban. csúcsvirágzásához igazítva augusztus 5-én és 6-án tizedik alkalommal szervezik meg a Lótusz napokat. A 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók számára táncbemutatót szerveznek, amelyre Indiából is érkeznek művészek, és a hangfürdők, meditációs koncertek sem hiányozhatnak a programok közül. Az érdeklődők szakemberek vezette túrán ismerkedhetnek Ázsia növényvilágával. Jóga- és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják a látogatókat, akik a rendezvény mandalájának elkészítésébe is bekapcsolódhatnak. A keleti kultúrához elválaszthatatlanul kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó módszerekről, technikákról színvonalas előadások hallhatók, és jó néhány módszer a helyszínen is kipróbálható.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!