Világelsők lehetünk a Földet veszélyeztető meteorok megfigyelésében

Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert el a meteorok és a kozmikus kockázatok kutatásKi az ijesztőbb a kutya számára: egy férfi vagy egy nő?. ára a Magyar Tudományos Akadémia (MTAMágneses nulltér laboratórium épül Magyarországon. ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTEKi az ijesztőbb a kutya számára: egy férfi vagy egy nő?. ) közös konzorciumának Kozmikus hatások és kockázatok című projektje – olvasható az akadémia MTI-nek elküldött közleményében. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatÍgy fog kinézni a megújult Városliget 2019-re [videó]. án elnyert 941 millió forintos támogatással a konzorciumi tagok a témában a világon egyedülálló kutatási műhelyt hoznak létre mintegy harminc kutató és műszaki szakember összefogásával, korszerű mérőeszközök beszerzésével és fejlesztésével.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (MTA CSFK) és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontja (ELTE GAO MKK) konzorciumának négyéves projektje fel akarja mérni a Földet megközelítő égitestek jelentette valós veszélyt. A kutatók tudományos célja a földsúroló kisbolygók felfedezése és vizsgálata, a Holdba csapódó égitestek monitorozása, a légkörben felvillanó meteorok és tűzgömbTűzgömböt fotóztak Magyarország felett. ök optikai és radaros észlelése, valamint a légköri robbanások fizikájának pontosabb megértése – olvasható az MTA portálján.

holdFotó: Wikipedia/Gregory H. Revera

A kutató és fejlesztő konzorcium párhuzamosan több tevékenységet végez: a mérnökök és az informatikai szakemberek kifejlesztenek és a konzorciumi tagok telephelyein – a Piszkéstetői Obszervatóriumban és Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban – üzembe helyeznek egy egyedi kamerarendszert, amely akár a nappali órákban is lehetővé teszi a meteorok pályaszámítását és a lehulló meteoritok megtalálását. Ezzel először kapunk torzításmentes képet a Kárpát-medencére hulló meteoritokról. A Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-távcsövének jelentős áttervezése után beszereznek egy 11 millió pixeles digitális kamerát, amely alkalmas lesz a veszélyt jelentő égitestek összes fontos mérésének elvégzésére. A tudósok a világ harmadik legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. A világ legnagyobb tavai. mezejű Schmidt-távcsövét kapják így, amelytől számos új felfedezésEddig ismeretlen halfajt azonosítottak a Körös vízrendszerében magyar és cseh kutatók. és a kevéssé ismert objektumok mozgásának pontosítása várható.

obszervatoriumPiszkéstetői Obszervatórium Schmidt-távcsöve (Fotó: MTA)

A szombathelyi ELTE GAO MKK-ban megépülő új, 80 centiméter átmérőjű teleszkópMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. az ország második legnagyobb távcsöve lesz, több mint negyven éve nem állt üzembe hasonló kaliberű csillagászati műszer Magyarországon. A távcsőre telepítendő hűtött, nagyon érzékeny és rövid kiolvasási idejű képrögzítő eszközzel a Holdba csapódó meteorok rövid felvillanásait figyelik majd meg. Az elemzések alapján a nagyméretű meteoritok földi és űrbéli kockázatait és azok szezonalitását vizsgálják.

Európa több pontján is terveznek hasonló megfigyelőállomásokat, a hazai konzorcium kutatási programja azonban a versenytársakat megelőzve immár a megvalósulás szakaszába lépett, így a magyar kutatóhálózat várhatóan úttörő szerepet tölthet a kozmikus hatások és kockázatok tanulmányozásában – áll az MTA közleményében.

aszteroidak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!