Veszélyeztetett ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állatkertben

Márciusi ifjak – így becézik a gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, március 15-én született ázsiai vadkutya kölyköket, akik most már remekül láthatók a kifutóban. Különösen a délelőtt 11 órakor esedékes etetéskor, és persze ha épp önfeledt hancúrozásra támad kedvük. A nyolchetes jövevényekből az első néhány hétben persze még nem lehetett sokat látni. A kezdeti időszakot ugyanis a kölykök a biztonságos kotorLekerülhet a világörökségi listáról Montenegró festői városa, Kotor. ékban töltik, ahol az anyaállatA legbátrabb kutya. előbb kizárólag anyatejjel, majd később a tej mellett félig megemésztett, visszaöklendezett táplálékkal eteti őket. A kicsik nagyjából egyhónapos korukban szoktak előmerészkedni, de még ekkor is csak nagy szerencsével lehet őket a kifutóban látni. Mostanra viszont már egészen megbarátkoztak a felnőtteknek való táplálékkal is, s egyre többet tartózkodnak a kifutó nyíltabb területein.

Fotó: zoobudapest.com

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkasEgyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták. , vörös kutyaElvezette a kölykeihez az állatorvost a sorsára hagyott, törött lábú kutya. , illetve dhole, vagy dól néven is emlegetik. A faj ismertségéhez nagyban hozzájárult Rudyard Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve, amelynek egyik fejezetében a vadkutyák betolakodnak a farkasokA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. vadászterületére, akik Maugli segítségével visszaszorítják őket. Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít. Megritkulásához a természetes élőhelyek zsugorodása mellett a vadászatA vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a medvebocsok. is hozzájárult. Régebben főleg bundája miatt, illetve sportvadászat keretében vadásztak rá, sőt, egyes területeken dúvadként tartották számon, és ezért irtották. Szerencsére napjainkban élőhelyük legtöbb övezetében már természetvédelmi oltalom alatt állnak. A vadonbeli állomány védelme mellett az állatkerti szaporítás is fontos természetvédelmi jelentőséggel bír.

MTI fotó: Kovács Attila

A Fővárosi ÁllatkertÍgy ismerkedik a külvilággal Fővárosi Állatkertben született rókakuzu kölyök. 2008 óta foglalkozik ázsiai vadkutyákkal. Akkor három nőstény, majd két hím érkezett, s 2009-re már az első kölykök is megszülettek. Azóta – az összes almot beleszámolva – nyolc alkalommal sikerült gyarapítani ennek a ritkaTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. , veszélyeztetett állatfajnak a populációját. A felcseperedő utódok egy része időközben más állatkertekbe került, többek között Franciaországba, sőt, Amerikába, Minnesotába is.

MTI fotó: Kovács Attila

zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!