Ultramodern óceánkutató hajó építését finanszírozza egy norvég milliárdos

A tengerekben és óceánokban felgyülemlett műanyagMűanyagevő hernyók segíthetnek megtisztítani a világot. kutatását és eltMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. ávolítását fogja szolgálni az az ultramodern óceánkutató hajó, amelynek építését NorvégiaA világ első tengeri hajóalagútja épülhet Norvégiában. egyik leggazdagabb embere finanszírozza. Kjell Inge Roekke Norvégia tizedik leggazdagabb embere mintegy kétmilliárd eurós vagyonnal a Kapital norvég magazin szerint. Az 58 éves férfi jelentős összeget biztosít a 181 méter hosszú hajó megépítésére, amely 2020-ban már a tengereket fogja szelni.

Forrás: aftenposten.no

“Vissza akarom adni a társadalomnak vagyonom nagy részét. Ez a hajó egy része ennek a törekvésnek” – nyilatkozta az Aftenpost norvég napilapnak Roekke, aki a halászatnak és kőolajfeltárásoknak köszönheti meggazdagodását. Roekke nem mondta meg, mennyibe fog kerülni a hajó és azt sem, milyen más célokra akarja felajánlani vagyonA leggazdagabb emberek 2015-ben. át. A kutatóhajó2016-ban indul a Titanic 2. nak 30 fős legénysége lesz és mintegy 60 kutató dolgozhat rajta egy időben, akik a Természetvédelmi Világalappal (WWF) együttműködve végzik munkájukat. A hajó feladata lesz napi több tonna műanyag eltávolítása és megsemmisítése a tengerekAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. , óceánok vízéből.

Forrás: aftenposten.no

“Ez a hajó lehetővé teszi, hogy az óceánkutatást új szintre emeljük. Soha nem volt ilyen fontos, hogy megoldást találjunk a problémára” – hangoztatta Nina Jensen, a WWF norvégiai részlegének főtitkára. Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és más lény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmas szemétszigetEgy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb HawaiiA világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkantak Hawaii környékén. és KaliforniaHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. között található. A davosi Világgazdasági Fórumon tavaly ismertetett tanulmány készítői arra figyelmeztettek, hogy 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal az óceánokban.

Forrás: aftenposten.no

WWF, MTI, aftenposten.no


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!