Ultramodern óceánkutató hajó építését finanszírozza egy norvég milliárdos

A tengerekben és óceánokban felgyülemlett műanyagEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. át és eltávolítását fogja szolgálni az az ultramodern óceánkutató hajó, amelynek építését NorvégiaEgy város ahol túl kevés a szemét és importra szorul. egyik leggazdagabb embere finanszírozza. Kjell Inge Roekke Norvégia tizedik leggazdagabb embere mintegy kétmilliárd eurós vagyonnal a Kapital norvég magazin szerint. Az 58 éves férfi jelentős összeget biztosít a 181 méter hosszú hajó megépítésére, amely 2020-ban már a tengereket fogja szelni.

Forrás: aftenposten.no

“Vissza akarom adni a társadalomnak vagyonom nagy részét. Ez a hajó egy része ennek a törekvésnek” – nyilatkozta az Aftenpost norvég napilapnak Roekke, aki a halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászatnak és kőolajfeltárásoknak köszönheti meggazdagodását. Roekke nem mondta meg, mennyibe fog kerülni a hajó és azt sem, milyen más célokra akarja felajánlani vagyonA leggazdagabb emberek 2015-ben. át. A kutatóhajóA héten vízre teszik a Sir David Attenborough sarkkutató hajó egyik elemét. nak 30 fős legénysége lesz és mintegy 60 kutató dolgozhat rajta egy időben, akik a Természetvédelmi Világalappal (WWF) együttműködve végzik munkájukat. A hajó feladata lesz napi több tonna műanyag eltávolítása és megsemmisítése a tengerekA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. , óceánok vízéből.

Forrás: aftenposten.no

“Ez a hajó lehetővé teszi, hogy az óceánkutatást új szintre emeljük. Soha nem volt ilyen fontos, hogy megoldást találjunk a problémára” – hangoztatta Nina Jensen, a WWF norvégiai részlegének főtitkára. Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknősAz állatkerttől 140 méterre találták meg a két hete megszökött óriásteknőst. és más lény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmas szemétszigetEgy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii"Vulkáni köddel" borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó. és KaliforniaHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. között található. A davosi Világgazdasági Fórumon tavaly ismertetett tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. készítői arra figyelmeztettek, hogy 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal az óceánokban.

Forrás: aftenposten.no

WWF, MTI, aftenposten.no


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!