Ultramodern óceánkutató hajó építését finanszírozza egy norvég milliárdos

A tengerekben és óceánokban felgyülemlett műanyagEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. kutatásApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. át és eltávolítását fogja szolgálni az az ultramodern óceánkutató hajó, amelynek építését NorvégiaEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. egyik leggazdagabb embere finanszírozza. Kjell Inge Roekke Norvégia tizedik leggazdagabb embere mintegy kétmilliárd eurós vagyonnal a Kapital norvég magazin szerint. Az 58 éves férfi jelentős összeget biztosít a 181 méter hosszú hajó megépítésére, amely 2020-ban már a tengereket fogja szelni.

Forrás: aftenposten.no

“Vissza akarom adni a társadalomnak vagyonom nagy részét. Ez a hajó egy része ennek a törekvésnek” – nyilatkozta az Aftenpost norvég napilapnak Roekke, aki a halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászatnak és kőolajfeltárásoknak köszönheti meggazdagodását. Roekke nem mondta meg, mennyibe fog kerülni a hajó és azt sem, milyen más célokra akarja felajánlani vagyonA leggazdagabb emberek 2015-ben. át. A kutatóhajóA héten vízre teszik a Sir David Attenborough sarkkutató hajó egyik elemét. nak 30 fős legénysége lesz és mintegy 60 kutató dolgozhat rajta egy időben, akik a Természetvédelmi Világalappal (WWF) együttműködve végzik munkájukat. A hajó feladata lesz napi több tonna műanyag eltávolítása és megsemmisítése a tengerekApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. , óceánok vízéből.

Forrás: aftenposten.no

“Ez a hajó lehetővé teszi, hogy az óceánkutatást új szintre emeljük. Soha nem volt ilyen fontos, hogy megoldást találjunk a problémára” – hangoztatta Nina Jensen, a WWF norvégiai részlegének főtitkára. Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. , emlős, tengeri teknősA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. és más lény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. szemétszigetEgy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb HawaiiCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán. és KaliforniaKötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házakat Kaliforniában. között található. A davosi Világgazdasági Fórumon tavaly ismertetett tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. készítői arra figyelmeztettek, hogy 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal az óceánokban.

Forrás: aftenposten.no

WWF, MTI, aftenposten.no


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!