Újratelepítés céljából megérkezett az első hiúz Szlovéniába

Megérkezett Szlovéniába az első hiúzHat ország fogott össze az európai hiúzok megmentése érdekében. abból a tízből, amelyet a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Goru névre keresztelt 23 kilós hím ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. t Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedése előtt három hétig karanténban tartják. A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat.

Forrás: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él, elszigetelve. Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihaltA vadonban már kihalt berber oroszlán született egy csehországi állatkertben. a hiúz. A jelenleg nagyjából 15 egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza. A mostani egyedek az akkor Szlovákiából áttelepített hat hiúz leszármazottai.

Az áttelepítésre váró tíz hiúzból – amelyek 2024-ig érkeznek az országba – ötöt a délkelet-szlovéniai Notranjski Regionális Parkban, ötöt a magyar határhoz közeli Goricko Regionális Parkba telepítenék újra.

Forrás: di.fe88/flickr

Az eurázsiai hiúzA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza. EurópaHat ország fogott össze az európai hiúzok megmentése érdekében. legnagyobb macskaféléje. A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőKísérleti program keretében próbálják "visszavadítani" a hazai erdők egy részét. ket kedveli. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Markáns pofáján a szemek egészen elöl ülnek, így lehetővé teszik, hogy az állat egy széles mezőben a térben is lásson. Arcát alulról viszonylag hosszú pofaszakáll keretezi, amely nyomokban más macskaféléknél is látható, de messze nem ilyen kifejezett.

Forrás:  Wikimedia Commons/Aconcagua

A vadászterület annak minőségétől függően 20-60 négyzetkilométer lehet. Egyetlen éjszaka alatt akár 20 kilométernyi távot is megtehet. Többnyire magányosan jár, territóriumát vizeletének szaganyagával jelöli meg. Jellegzetes, területhű magatartása miatt még ott sem pusztítják túlzottan a zsákmányállatokMagyar természetfotós képe nyerte el idén a legviccesebb állatfotó címet. állományát, ahol nagyszámú populációja él. Nyulakra, rágcsálókra, rókákra és akár őzekre is vadászik, s méteres ugrásokkal veti rá magát a zsákmányra.

A hiúz egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában, illetve Nagy-Britanniában is kihalt. Napjainkra egyre több ország erdejébe sikerült visszatelepíteni. A szakértők szerint a projekt ugyan sikeres, de a hiúzokVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. továbbra is veszélyben vannak, elsősorban az orvvadászok jelentenek rájuk fenyegetést.

Forrás: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!