Újrakezdődtek a béketárgyalások Cipruson

Újrakezdődtek pénteken a hét hónappal ezelőtt félbeszakadt béketárgyalások a ciprusi görög és török vezetők között. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő és Mustafa Akinci, a független államként kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke pénteken kölcsönös bizalomerősítő lépésekben egyeztek meg, valamint abban, hogy havonta legalább kétszer tárgyalóasztalhoz ülnek. Espen Barth Eide, az ENSZDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. ciprusi különmegbízottja a közel négy órán keresztül tartó tanácskozás után közölte, hogy a ciprusi görögöknek ezentúl nem lesz szükségük vízumra a szigetNyomtalanul eltűnt egy kis japán sziget. északi részébe való belépéshez. Anasztasziadisz pedig átadta a görög hadseregA pakisztáni hadsereg több ezer liter illegális alkoholt semmisített meg. által a jelenlegi török területeken 1974 előtt telepített huszonnyolc aknamező térképét.

ciprus

Ciprus
Forrás: wikipedia

“A megbeszélés rendkívül pozitív légkörben zajlott, és úgy gondolom, ha hasonló módon folyik tovább a munka100 éves kora ellenére heti 6 napot dolgozik egy tisztítóban egy amerikai néni. , akkor előrehaladást remélhetünk” – mondta a ciprusi elnök a találkozót követően. A különmegbízott elmondta, a felek ígéretet tettek rá, hogy fáradhatatlanul fognak dolgozni a megállapodáson. A béketárgyalásokat tavaly októberben függesztették fel a törökök által megszállt Észak-CiprusÓkori műtőt fedeztek fel Páfosz kétezer éves romjai között. partjaihoz közeli, tengerfenéken rejlő földgáz kiaknázásáról szóló viták miatt.

Ciprust 1974-ben egy görög puccskísérletet követő török invázió szakította ketté, a – mára már csak – törökök lakta északi és a görögök lakta déli részre. A szigetet kettéosztó “zöld vonalat” mintegy ezer ENSZ-békefenntartó felügyeli, északon pedig mintegy 35 ezer török katonaAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. állomásozik.

Ciprus

Ciprus

Ciprus

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!