Újabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler

Több mint száz távoli bolygó felfedezésA tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül. ét jelentette be hétfőn egy nemzetközi kutatócsoport. A NASAMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. -teleszkópjának K2-misszióIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. ja első évében gyűjtött adatok segítéségével összesen 197 lehetséges bolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. t figyeltek meg és 104, NaprendszerÖsszeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel. ünkön kívüli csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. körül keringő bolygó létét igazolták.

kepler-2Forrás: NASA/JPL/Caltech

Az egyik legérdekesebb bolygócsoport egy négy, feltehetően sziklás bolygóból álló rendszer, és a planéták hasonlíthatnak a Földre – áll a kutatócsoportnak az Astrophysical Journal Supplement Series című online szaklapban bemutatott jelentésében. A négy bolygó, melyek átmérője 20-50 százalékkal nagyobb a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. énél, a K2-72 nevű, M-színképosztályú vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. körül kering. Csillaguk 181 fényévnyire található a VízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. öntő csillagkép irányában. Körülbelül feleakkora, mint a NapTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. , és kevésbé fényes.

A bolygók 2,5-24 nap közötti idő alatt kerülik meg csillagukat, kettőt közülük a Földhöz hasonló mértékű fény éri. Szűk röppályájuk ellenére sem kizárható, hogy létezik élet a bolygókon, melyek egy ilyen csillag körül keringenek – fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Ian Crossfield, a Tucsonban lévő Arizonai Egyetem csillagászati laboratóriumának munkatársa. A szakértők a Kepler űrteleszkóp és a Földről dolgozó teleszkópok adatainak kombinálásával határozták meg az új bolygók létét. A Kepler és K2 missziója úgy fedezte fel az új bolygókat, hogy megfigyelték az adott csillag fényében mérhető halvány ingadozásokat, melyeket egy előtte elhaladó bolygó okoz.

bolygokA NASA által közreadott illusztráció a Kepler űrteleszkóp által felfedezett, Naprendszeren kívüli bolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. król. (Forrás: NASA/W. Stenzel)

A 2009-ben útnak indított Kepler a NASA első missziója, amelynek célja a nagy valószínűséggel lakható, Földhöz hasonló méretű bolygók felfedezése. A Kepler első bevetése, melynek során az északi félteke egének egy részét vizsgálta csak, 2013-ban ért véget, majd egy meghibásodás kijavítása után kezdődött a K2-misszió, amely során az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. nagyobb hányadát megvizsgálni. Mivel az ilyen csillagok a Naphoz hasonlóknál sokkal gyakoribbak a Tejútrendszerben, a közeli csillagok nagy valószínűséggel vörös törpék lesznek. “Elemzésünk szerint a K2-misszó végére megduplázhatjuk vagy megtriplázhatjuk a közeli és fényes csillagok között keringő, viszonylag kicsi bolygók számát” – véli Crossfield. NASA Kepler-űrteleszkópja 2009 óta csaknem ezer új felfedezést tett.

keplerForrás: NASA/W. Stenzel

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!