Új térkép a globális erdőirtásról

erdőírtás

Az erdőirtásIsmét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában. és -telepítés mértékét ábrázoló új, nagy felbontású globális térképet hoztak létre kutatók a Google EarthSzürreális világ a Google Earth képein. segítségével.

Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása. Az erdőirtás a fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése, az urbanizáció növekedése miatt világszerte gyorsul. A trópusi esőerdőIsmét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában. k égetése nemcsak az adott területen vezet ökológiai katasztrófához, hanem a felszabaduló szén-dioxid nagyban hozzájárul a globális felmelegedési válsághoz. A következő területeken nagyban folyik a fakitermelés, erdőégetés: Indonézia, ThaiföldA 8 legszebb Délkelet-Ázsiai látnivaló. , Malájzia, BrazíliaIsmét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában. , BangladesÉlet a túlzsúfolt Bangladesben. , KínaMesterséges tó helyett sivataggá változott egy kínai város környéke. , Srí Lanka, Laosz, Nigéria, Libéria, Guinea és Ghána.

erdőírtás

Az interaktív online eszköz megtekinthető lentebb, figyelemre méltó felbontással (30 méter) nagyítható. A térképLondon és New York is víz alá kerülne, ha elolvadnának a jégtakarók. a 2000 és 2012 közötti tartományban mutatja meg a világ erdőtakaróját a Landsat-7 műholdFöldünk változása az utóbbi 30 évben a Google időkép "szemével". 650 ezer felvétele alapján. Ez időszakban a FöldLondon és New York is víz alá kerülne, ha elolvadnának a jégtakarók. összességében Mongólia területének megfelelő méretű erdőtakarót veszített el. Brazília előrelépését az erdőirtás mértékének csökkentésében szinte teljesen ellensúlyozta Indonézia, MalajziaA nap képe - A Petronas ikertornyok, Malajzia. , ParaguaySzemétből teremtés - Paraguay-i szeméttelep tehetségei. és AngolaKína egy egész várost épített fel Angolában, ami szinte teljesen üresen áll. erdőirtásának mértéke – közli a Science-ben megjelent tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. . Matthew Hansen, a Marylandi Egyetem professzora és a vizsgálat vezetője szerint ez az első globálisan következetes és lokálisan releváns térkép az erdőtakaró változásáról.

Teljes képernyőn itt tekinthető meg!

A térkép létrehozását három technológiai előrelépés segítette. Az egyik természetesen a Landsat-7 műhold, mely 1999-ben indult, és azóta fényképezi a bolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. t. A másik, hogy a Landsatot működtető Amerikai Földmérő Hivatal megváltoztatta adatfelhasználási szabályzatát, és a Landsat-7, valamint a korábbi Landsat-műholdak összes adatát ingyen elérhetővé tette. Egyébiránt a kutatóknak fizetniük kellett volna az információkért, ami az egész földtakarót érintően több millió dollárba került volna. Végezetül, az összes adat feldolgozásához komoly számíTöbb ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban. gépes teljesítményre volt szükség, amihez Hansenék a GoogleA Nemzetközi Űrállomást bemutató panorámafelvételekkel bővült a Google Street View. segítségét kérték. Egyetlen számítógéppel 15 évig tartott volna az adatok feldolgozása, a Google felhőrendszerével napok alatt végeztek a feladattal.

Erdőírtás

Tanulmányuk a műholdas felvételek alapján számos kulcsfontosságú eredményt közöl az erdőtakarók változásáról 2000 és 2012 között. Eme időszakban a Föld 2,3 millió négyzetkilométernyi erdőséget veszített el az erdőirtás, tüzek, betegségek és viharok miatt. Eközben 800 ezer négyzetkilométernyi új erdőre is szert tett, így összességében a nettó veszteség 1,5 millió négyzetkilométer.

Brazíliában figyelhető meg a legnagyobb előrelépés: 2003-2004, illetve 2010-2011 között az erdőirtás éves mértéke megfeleződött. Indonéziában nőtt leginkább a fakitermelés aránya, 2011-2012 között szinte megduplázódott – közel 20 ezer négyzetkilométernyire nőtt – az éves veszteség. Az Egyesült Államokban a délkeleti erdőségekben négyszer akkora volt a károkozás mértéke, mint a dél-amerikai esőA világ legcsapadékosabb települése, ahol évente 11 860 milliméter eső esik. erdőkben: több mint 31 százaléknyi erdőtakaró tűnt el vagy lett újratelepítve. Az adatok szerint Paraguayban, Malajziában és Kambodzsában a legnagyobb arányú az erdőtakaró országos szintű elvesztésének mértéke.

Erdőírtás

Összességében a trópusi erdőségek elvesztésének aránya évente körülbelül 2100 négyzetkilométerrel nő, és a globális veszteség 32 százaléka is a trópusokon zajlik, a mennyiség fele dél-amerikai országok számlájára írható. A térképek jól illusztrálják a politika földterületekre gyakorolt hatását is. Borneó szigetKülönleges állatvilág bújik meg a borneói esőerdő mélyén. én például tisztán kivehető a Malajzia és Indonézia közötti határ. Malajzia súlyos mértékű erdőirtása az erdei utak mentén egészen az indonéziai határig követhető, ahol viszont 2012-ben az erdőségek nagyrészt teljesen érintetlenek voltak. Elefántcsontparton a 2002-es polgárháború nagymértékű erdőirtással járt a korábban védett rezervátumok területén.

Erdőírtás

Régen MagyarországEurópa legjobb állatkertje lett saját kategóriájában a Nyíregyházi Állatpark. ⅔-át erdők borították, ma az erdősültség 20-21%-os, ebből a természetközeli erdő csupán 6-7%. Teljesen természetes állapotú (ős)erdő nincsen, és problémát okoz a telepített erdők nagy aránya. De elmondható, hogy az erdőterületek folyamatosan növekednek hazánkban. A térképet évente frissítik majd, és fel lehet használni az erdőkezelési programok hatékonyságának kiértékelésére. Ezenkívül segítheti a környezetvédő szervezeteket az erdőirtás hatásainak – beleértve a biodiverzitást érintő veszélyeket, a széntárolást és a klímaváltozást – nyomon követésében.

F:RicPoi

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!