Új madárfaj Magyarországon – szibériai szürkebegyet figyeltek meg hazánkban

Magyarországon első alkalommal figyeltek meg szibériai szürkebegyet a Szentendrei-szigeten, ezzel újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel. A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. . Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek – olvasható a közleményben.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Urál-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-KínáGyönyörű drónfelvétel a befagyott Balatonról. l Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az Egyesült Államok más államaiban is. Európai előfordulása ritkaA kihalás szélére került a kínai hegyvidéken élő ritka pocoknyúl. , 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. A kontinens középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a 19. század óta.

sziberiai-szurkebegyFotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Orbán Zoltán

Mint írják, a tavalyi ősz azonban a madárFehér holló - Ritka és különleges madár. eddig nem látott nagyságrendű “invázióját” hozta Európa északabbi térségeinek 12 országban, ahol 212 példány került távcső elé október 4. és november 6. között. A hazai madarász közösség tagjai ezt látva fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket, de egyet se találtak.

Nagy megdöbbenést keltett ezért a sokak által keresett madár fotóinak szerdai feltűnése egy olyan közösségi oldalon, ahol a kezdő madarászok kérhetnek segítséget egy-egy általuk lefényképezett madárpéldány fajmeghatározásához. A megfigyelési hely pontos GPS koordinátáinak ismeretében csütörtök hajnalban mintegy hatvan, az országItt a legjobb nőnek lenni . egész területéről összesereglett madármegfigyelő látott neki az új madárfaj visszakeresésének, amelynek eredményeként ismét szem elé került a szürkebegy. A madárról készült felvételek az MME oldalán tekinthetőek meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!