Tömegesen elpusztult tengeri élőlények tetemei sodródnak partra Chilében hónapok óta

Tömegesen elpusztult bálnákFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. , lazacok, heringek tetemeit és kagylóKagylóval borított tengerpartok. kat vetettek partra a csendes-óceáni hullámok ChileSzínpompás virágtenger borítja a chilei Atacama-sivatagot. partjain az elmúlt hónapokban. Május elején mintegy nyolcezer tonna heringtetemre bukkantak a Queule folyó torkolatánál és több ezer kagylóra Chiloé szigetCsodálatos, egyedülálló barlangok . én. Illetékesek az El NinoRendkívül erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon. -jelenség okozta algavirágzásElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. elburjánzásával magyarázzák a tengeri élőlények nagy arányú pusztulásDöglött garnélák lepték el a chilei a partokat. át. Tavaly a latin-amerikai ország legdélibb partvidékén több mint 300 bálnaKözel 30 kilogramm műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött bálna gyomrában. pusztulását észlelték a szakemberek. Márciusban mintegy nyolcmillió lazactetemet találtak Los Lagos térségében.

Chile El Nino

Chile El Nino

VIDEÓ:

Az országos halászati szervek szerint az év eleje óta az ország éves lazactenyésztésének mintegy 12 százaléka veszett el az algavirágzás miatt. Az elburjánzott algaAlga invázió a Sárga-tengeren. csökkenti a víz oxigéntartalmát, ezért a halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. megfulladnak. Chile a világ második legnagyobb lazactenyésztő állama Norvégia után. A hatóságok kénytelenek voltak betiltani a halászatot az érintett térségben, ami több ezer halász megélhetését veszélyezteti. Minden évben van algavirágzás Chile déli részén, de idén jóval északabbra húzódott. Idén hatással van a kéthéjú kagylók populációjára is, ami korábban soha nem fordult elő – magyarázta Jorge Navarro, az IDEAL tengerkutató intézet munkatársa az AFP francia hírügynökségnek.

VIDEÓ:

A decembertől februárig tartó időszakban több ezer óriás tintahaltetemet mosott partra a víz Santa MariaAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. szigetén, és az ország középső részén számtalan strandot kellett lezárni olyan medúzafajok elszaporodása miatt, amelyek nem őshonosak a térségben. Az illetékesek szerint a Csendes-óceánA Puyehue vulkán kitörését megörökítő fotósorozat. trópusi felszíni vizeinek felmelegedésével járó El Nino-jelenség hatására megemelkedett a víz hőmérséklete, ez idézte elő az algavirágzást.

Chile mintegy négyezer kilométer hosszú csendes-óceáni partvidékét idén különösen súlyosan érinti a négy-hét évente fellépő El Nino-hatás. Az elmúlt 65 évben a mostani az egyik legintenzívebb El Nino-jelenség – közölte a chilei halászati intézet (Ifop) munkacsoportja. A tudósok más okokat is sejtenek a tengeri élőlények tömeges pusztulása mögött. Laura Farias, a Concepcióni Egyetem óceánkutatója szerint a haltenyésztés növekedése Chile déli részén szintén hozzájárulhatott a lazacok és kagylók tömeges pusztulásElpusztult tengeri élőlények ezreit sodorta partra a víz Angliában. ához. “Léteznek olyan tanulmányok, amelyek azt jelzik, hogy Patagóniában az algavirágzást a növekvő víziállatTörpeelefántok pusztultak el Borneón. -tenyésztés, vagyis akvakultúra idézi elő” – mondta az óceánkutató.

Chile El Nino

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!