Több mint 3 milliárd dollárt adományozott jótékony célra Warren Buffett amerikai befektető

Nagyjából 3,17 milliárd dollárt (856 milliárd forint) adományozott jótékony célra Warren Buffett amerikai befektető, akinek eltMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. ökélt célja, hogy vagyona döntő részét karitatív célokra ajánlja fel. A 86 éves üzletember Berkshire Hathaway befektetési holdingja értékpapírjaiból – 18,63 millió úgynevezett b-kategóriás részvényt – adományozott hétfőn öt közhasznú alapítványnak, amelyeket immár tizenkét éve támogat. A mostani – egyben az eddigi legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. – felajánlást is beleszámítva, Buffett körülbelül 27,54 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját 2006 óta.

Fotó: flickr/Fortune Live Media

Az említett összegből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb – hozzávetőlegesen 2,42 milliárd dollár értékű – részvénycsomagot kapta. Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének – Howard, Susan és Peter – alapítványaihoz, valamint a néhai első felesége, Susan Thompson Buffett nevét viselő saját alapítványához került.

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill GatesAdót vetne ki a robotokra Bill Gates. , a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com Inc alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio OrtegaMár nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere. , az Inditex textilipari vállalatA világ 10 legnagyobb munkaadója, akik 18 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonA leggazdagabb emberek 2015-ben. át.

Warren Buffett és Bill Gates egy 2015-ös rendezvényen (Fotó: Wikimedia Commons/Jon Carrasco)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!