Tizenkét ország fogott össze a hópárducok megmentéséért

A párducPerzsa leopárd ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.  megmentésére tett közös nyilatkozatot 12 ázsiai ország a Kirgizisztánban megrendezett Nemzetközi HópárducMeredek hegyoldalon zuhanva ejtette el zsákmányát a hópárduc - elképesztő felvétel. és Ökoszisztéma Fórumon. Almazbek Atambajev kirgiz elnök úgy fogalmazott: “a Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. párducok sorsa a mi kezünkben van”. A fórumon minden olyan ország képviselője jelen volt, ahol ma is él a nagymacskaTöbbféle tigris létezik, mint hinnénk. , összesen több mint 250 tudós és természetvédő vett részt a találkozón.

Afganisztán, KínaLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. , IndiaTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. , KazahsztánMegismétlődhet a szajgák tömeges pusztulása. , Mongólia, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán képviselői a nyilatkozat aláírásával ígéretet tettek a hópárduc-populáció megőrzésére és a hegyi közösségek kulturális, társadalmi és gazdasági jólétének biztosítására.

Fotó:  Wikimedia Commons/Bernard Landgraf

“A hópárducok védelme és állományuk növelése mindannyiunk számára fontos feladat. A hópárduc  több mint egy veszélyeztetett fajTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. , a karizmatikus nagymacska Ázsia veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. magashegyi ökoszisztémáinak jelképévé vált” – emelte ki Atambajev.

Fotó: MilborneOne/Wikimedia Commons

Matthias Fiechter, a Snow Leopard Trust amerikai természetvédő szervezet munkatársa szerint ma már nem az egyének veszélyesek a hópárducokra, hanem az egész emberiség. A legnagyobb veszélyek listáján a vadorzásDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. lejjebb csúszott, a fő probléma az életterek tönkretétele a legeltetés, a környezetszennyezésKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. , a bányászat és elsősorban a klímaváltozásKipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát. miatt.

A magas hegyek, például a HimalájaEgyre több növény él a Mount Everest térségében. , a Karakorum és a Pamír, különösen érzékenyen reagálnak a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. felmelegedésére – emelte ki Ryan Bartlett, a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímakutatója. A gleccserekNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. gyorsan visszahúzódnak, az évszakokhoz kötött csapadékmintázatok eltolódnak. Ezzel az emberek létalapja kerül veszélybe a szakértő szerint. A hópárducok zsákmányállatai, a vadon élő juhokFotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot a juhok. is fokozatosan eltűnnek.

Fotó: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

Bartlett szerint a problémát hosszú távon csak úgy lehet megoldani, ha az egész világ tartja magát a párizsi klímaszerződéshez. Emellett szükség van a változásokhoz való alkalmazkodásra és megoldáskeresésre. Az egyik ilyen megoldási lehetőség a “mesterséges gleccserHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. ”: az olvadékvizet nagy medencékben fogják fel, hogy így víztartalékok jöjjenek létre.

A globális hópárduc- és ökoszisztéma-védelmi program (GSLEP) a hópárducokat életterükkel együtt mentené meg. Az akciótervben szerepel a vadorzás elleni védekezéstől a környezettudat-formáláson át, a zsákmányállat tenyésztéséig több módszer.

Fotó: Dave Pape/Wikimedia Commons 
Fotó: Dingopup/Wikimedia Commons

A 12 ország képviselője már 2013-ban is találkozott Biskekben, hogy aláírjon egy egyezményt. Akkor azt tűzték ki célul, hogy 2020-ig határokon átívelően legalább 20 egészséges hópárduc-populációt azonosítanak és biztosítják létüket. A 2017-es találkozón megerősítették a korábbi egyezményt.

A hópárducokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. A Himalája középső- és dél-ázsiai részén 2500-4500 méteres magasságban élnek. A becslések szerint csupán 3500-7000 kifejlett hópárduc él a világon.

Fotó: Aaron Logan/Wikimedia Commons 

WWFNepálban tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma. , MTI, Snow Leopard Trust


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!