Tizenkét ország fogott össze a hópárducok megmentéséért

A párducPerzsa leopárd ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.  megmentésére tett közös nyilatkozatot 12 ázsiai ország a Kirgizisztánban megrendezett Nemzetközi Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. párduc és Ökoszisztéma Fórumon. Almazbek Atambajev kirgiz elnök úgy fogalmazott: “a hópárducok sorsa a mi kezünkben van”. A fórumon minden olyan ország képviselője jelen volt, ahol ma is él a nagymacskaKülönleges nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc ikrei. , összesen több mint 250 tudós és természetvédő vett részt a találkozón.

Afganisztán, KínaA Kelet Csipkerózsikája - a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő. , IndiaNaponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában. , Kazahsztán70 évvel kiirtása után újra meghonosítják a tigrist Kazahsztánban. , Mongólia, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán képviselői a nyilatkozat aláírásával ígéretet tettek a hópárduc-populáció megőrzésére és a hegyi közösségek kulturális, társadalmi és gazdasági jólétének biztosítására.

Fotó:  Wikimedia Commons/Bernard Landgraf

“A hópárducok védelme és állományuk növelése mindannyiunk számára fontos feladat. A hópárduc  több mint egy veszélyeztetett fajEgy orangutánmenedéken kezdtek illegális erdőirtásba Borneó szigetén. , a karizmatikus nagymacska Ázsia veszélyeztetettNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. magashegyi ökoszisztémáinak jelképévé vált” – emelte ki Atambajev.

Fotó: MilborneOne/Wikimedia Commons

Matthias Fiechter, a Snow Leopard Trust amerikai természetvédő szervezet munkatársa szerint ma már nem az egyének veszélyesek a hópárducokra, hanem az egész emberiség. A legnagyobb veszélyek listáján a vadorzásDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. lejjebb csúszott, a fő probléma az életterek tönkretétele a legeltetés, a környezetszennyezésKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. , a bányászat és elsősorban a klímaváltozásNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. miatt.

A magas hegyek, például a Himalája, a Karakorum és a Pamír, különösen érzékenyen reagálnak a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. ére – emelte ki Ryan Bartlett, a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímakutatója. A gleccserekNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. gyorsan visszahúzódnak, az évszakokhoz kötött csapadékmintázatok eltolódnak. Ezzel az emberek létalapja kerül veszélybe a szakértő szerint. A hópárducok zsákmányállatai, a vadon élő juhokFotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot a juhok. is fokozatosan eltűnnek.

Fotó: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

Bartlett szerint a problémát hosszú távon csak úgy lehet megoldani, ha az egész világ tartja magát a párizsi klímaszerződéshez. Emellett szükség van a változásokhoz való alkalmazkodásra és megoldáskeresésre. Az egyik ilyen megoldási lehetőség a “mesterséges gleccserÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. ”: az olvadékvizet nagy medencékben fogják fel, hogy így víztartalékok jöjjenek létre.

A globális hópárduc- és ökoszisztéma-védelmi program (GSLEP) a hópárducokat életterükkel együtt mentené meg. Az akciótervben szerepel a vadorzás elleni védekezéstől a környezettudat-formáláson át, a zsákmányállat tenyésztéséig több módszer.

Fotó: Dave Pape/Wikimedia Commons 
Fotó: Dingopup/Wikimedia Commons

A 12 ország képviselője már 2013-ban is találkozott Biskekben, hogy aláírjon egy egyezményt. Akkor azt tűzték ki célul, hogy 2020-ig határokon átívelően legalább 20 egészséges hópárduc-populációt azonosítanak és biztosítják létüket. A 2017-es találkozón megerősítették a korábbi egyezményt.

A hópárducokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. A Himalája középső- és dél-ázsiai részén 2500-4500 méteres magasságban élnek. A becslések szerint csupán 3500-7000 kifejlett hópárduc él a világon.

Fotó: Aaron Logan/Wikimedia Commons 

WWF, MTI, Snow Leopard Trust


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!