Teller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett

Már 1959-ben a globális felmelegedésSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket, közgazdászokat Teller Ede atomtudós az amerikai kőolajipar létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon – írja újonnan napvilágot látott dokumentumok alapján a The Guardian.

Az Energia és az ember címmel az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) és a Columbia Egyetem által New Yorkban 1959. november 4-én megrendezett tanácskozáson több mint 300 kormányilletékes, közgazdász, történész, tudós és az olajipari vezető vett részt, a rendezvény fő szónoka Robert Dunlop, az intézet igazgatója volt. Mellette még négy másik előadót hívtak meg, köztük a magyar tudóst Teller Edét.

Forrás: Lawrence Livermore112 éve világít egy villanykörte egy amerikai tűzoltóságon. National Laboratory(PD-USGov-DOE)

Az atomfizikus az energiafelhasználás jövőbeni módjairól tartott előadásában felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy a fosszilis energiahordozók szennyezik a légkört. “Amikor hagyományos üzemanyagot égetsz, akkor szén-dioxidot állítasz elő… A szén-dioxid láthatatlan, átlátszó, nem érzed a szagát, nem veszélyes az egészségre” – hangoztatta.

“Akkor miért is kell aggódnunk?” – tette fel a kérdést és rögtön meg is magyarázta, hogy a szén-dioxid a légkörben üvegházhatást idéz elő. “Kiszámolták, hogy a légkörbeli szén-dioxid 10 százalékos növekedésével járó hőmérsékletemelkedés elég ahhoz, hogy elolvadjon a (sarki) jégsapka és víz alá kerüljön New York. Valamennyi tengerparti várost elönti a tengervíz, és mivel az emberi faj jelentős arányban él tengerparti térségekben, úgy vélem, hogy ez a vegyi szennyezésHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. jóval komolyabb, mint a legtöbb ember gondolja” – vázolta.

Forrás: Library of Congress/Alfred T. Palmer

Amikor Tellert megkérték, hogy foglalja össze röviden a légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. szén-dioxid-szintjében beállt növekedés veszélyeit, a tudós hangsúlyozta: “jelenleg a légköri szén-dioxid az átlagosnál két százalékkal nagyobb ütemben nő. 1970-re ez 4 százalék lesz, 1980-ra 8 százalék, 1990-re 16 százalék (Teller számításai szerint 360 ppm), ha csupán a hagyományos üzemanyagokat használjuk a jövőben is… BolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. nkon egy kicsit melegebb lesz. Nehéz megmondani, hogy 2 Farenheit-fokkal vagy eggyel, vagy öttel.”

“De amikor a hőmérséklet néhány fokot emelkedik szerte a világon, fennáll a lehetősége, hogy a jégsapkák olvadni kezdenek, az óceánok szintje emelkedni kezd. Azt nem tudom, beborítja-e az egész Emmpire State Buildinget, de mindenki képes kiszámolni a térképre nézve és annak tudatAgyi stimulációval sikerült megfiatalítani a memóriát. ában, hogy a jégsapkák GrönlandÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. fölött és az Antarktiszon mintegy ötezer láb vastagok” – magyarázta.

Forrás: Lawrence Livermore National Laboratory

Teller Ede beszédére amerikai archívumokban bukkant Benjamin Franta, a StanfordA rák minden nyomát elpusztította egerekben egy új kezelési mód. Egyetem PhD-hallgatója, aki a klímaváltozásMeglepő döntésre sarkallta a klímaváltozás a hatalmas Kodiak-medvéket. tudományElőször nevezhetik el ázsiaiak a periódusos rendszer új elemét. ának történelmét kutatja, és aki a brit napilap cikkének szerzője.

Forrás: Lawrence Livermore National Laboratory

The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!