Tavaly 163, korábban ismeretlen fajt fedeztek fel a Mekong térségben

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy, a Star Trek klingonjaira emlékeztető szalamandra is szerepel a MekongTöbb mint száz új fajt fedeztek fel egy év alatt a Mekong térségben. vidékén tavaly felfedezett fajok között, amelyeket már most a kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. fenyeget a Természetvédelmi Világalap (WWFÖt németországnyi erdő tűnhet el. ) szerint a duzzasztógátakDuzzasztógátakat bontottak le Kínában az óriásszalamandrák megmentéséért. , az erőművek és a túlzott fakitermelés miatt – közölte az MTI-vel a WWF MagyarországMagyarország területén élhetett az óriáspandák őse. .

mekong-8Forrás: Wikipedia/Flickr/Allie Caulfield

Egy Bangkokban kiadott WWF-jelentés szerint 163, korábban ismeretlen fajra bukkantak 2015-ben a Mekong folyó vízgyűjtő területén, ezek között 126 növénySocotra - A furcsa növények szigete. -, 14 hüllő-, 11 halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. -, kilenc kétéltű és három emlősfaj szerepel. Köztük van egy világoskék színű gekkófaj Laoszból és egy nagyon ritkaElpusztult az egyik utolsó szumátrai orrszarvú Borneón. banánfaj ThaiföldCsaknem ezer pénzérmét távolítottak el egy teknős gyomrából. északi területeiről, mely a gyors ütemben haladó erdőirtások miatt kritikusan veszélyeztetettOrangutánkölyköt akart kicsempészni a csomagjában egy turista. .

mekong-6Forrás: WWF

mekong-4Forrás: WWF

Jimmy Borah, a WWF Mekong élőhelyvédelmi programjának vezetője elmondta: “a Mekong területén újonnan felfedezett fajok azt mutatják, hogy még mindig számos, lenyűgöző új terület van a természetben, amelyek felfedezése sohasem tapasztalt meglepetésekkel szolgálhat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk ezeknek a területeknek a védelméről, mielőtt még túl késő lenne”.

mekong-5Forrás: WWF

A Mekong vízgyűjtő területe ad otthont a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. legveszélyeztetettebb fajainak. A WWF idei Élő Bolygó-jelentése szerint a Mekong területe az illegális vadkereskedelem világhálózatának egyik kulcsfontosságú központja. “Számos gyűjtő hajlandó akár több ezer dollárt fizetni a legritkább, a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb fajok példányaiért, amelyeket általában épp ennek a régiónak a feketepiacáról szereznek be. Ezért fontos, hogy még inkább megerősítsük az orvvadászatMár a zsiráfokat is irtják az orvvadászok. és az illegális vadkereskedelem elleni küzdelem jogi hátterét” – hangsúlyozta Borah. A Mekong vízgyűjtő területén 1997 és 2015 között a tudósok összesen 2409 fajt fedeztek fel, hetente találnak két korábban ismeretlen állat- vagy növényfajt.

mekong-2Forrás: WWF

mekong-3Forrás: WWF

mekongForrás: WWF

MTI, WWF, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!