Szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Új szumátrai tigrisMegölte gondozóját egy szumátrai tigris az egyik lengyel állatkertben. (Panthera tigrisMindössze száz bengáli tigris maradt a bangladesi Sundarbans erdőben. sumatrae) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a tízéves nőstényt a parkban élő nyolcéves hím új “feleségének” szánják a szakemberek. A Gio névre keresztelt hím 2014-ben még a rotterdami állatkert lakója volt és az Európai Fajmegőrzési program keretében szállították át a nyírségi nagyvárosba – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A program fajkoordinátora 2015-ben helyezett ki egy holland tenyésznőstényt a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező Gióhoz, ám nászuk nem hozta meg a várt utódokat, így most a program egy újabb nőstényt javasolt a fajmegőrzésMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. szempontjából rendkívül értékes hímhez.

Az új “feleség”, a tízéves Zoja Varsóban született, eddig Franciaországban élt és pár hete a Nyíregyházi ÁllatparkVörös macskamedvék születtek a Nyíregyházi Állatparkban. lakója. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, akinek gondozói folyamatosan figyelték a két tigris találkozását, mivel az összeszoktatás alatt olykor agresszió is előfordul.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A szakember megjegyezte: aggodalmuk azért is volt jogos, mert a közelmúltban már volt halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álos találkozás a faj egyedei között, február elején a londoni állatkert nőstény szumátrai tigrisét ölte meg az első randevún “vőlegénye”, egy külföldi állatkertből hozott hím.

Nyíregyházán azonban nem kell ettől tartani, az állatok első találkozása problémamentesen zajlott. Gio azóta folyamatosan, érdeklődve követi az egyelőre még a kifutóval ismerkedő Zoját, akinek a jelek szerint kitartó udvarlója akadt a 8 éves hím személyében. A szakemberek remélik, hogy nászukból később utód születik.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. ének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászatVégveszélybe kerültek a Soutpansberg hegységben élő leopárdok. miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajokMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. közé.

Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát ezer egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisekKihalás szélén állnak a nagymacskák!. számát, ezért az alfajt a kihalástól közvetlenül veszélyeztetettKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. kategóriába sorolta. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, a világ állatkertjeiben pedig körülbelül háromszázat tartanak. A Nyíregyházi Állatpark egyik büszkesége a ritkaEgyre több csinling-óriáspanda él a kínai hegyekben. nagymacskaKiderítették, hány egyedet számlál a legritkább nagymacska vadon élő populációja. , a látogatók már négy tigrisalfajt – a szibériait, a fehér bengálit, a malájt és a szumátrait – nézhetnek meg az intézményben.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!